Od 28. februara do 6. marta u osam dvorana i 16 sala publika FEST-a imaće priliku da na ukupno 450 projekcija odgleda više od 80 filmova, raspoređenih u osam programskih celina.

Prema rečima Ivana Karla, gradskog sekretara za kulturu i predsednika odbora FEST-a pred gledaocima je najbolji FEST i za publiku i za goste koji borave u Beogradu tokom trajanja festivala. On je naglasio da uprkos tome što se festival odvija u složenim okolnostima koje nameće doba pandemije, FEST je uspeo da zadrži status konvencionalnog festivala.

Karl je izrazio nadu da je ovo poslednji FEST pod velom korone.

“Ovo će biti prvi FEST bez Milana Vlajčića. On je pratio FEST od prvog izdanja i molio bih da minutom ćutanja odamo poštu Milanu Vlajčiću”- rekao je Karl pre nego što je čitava sala za konferencije FEST-a zanemela.

Povezana vest:  Braća Blum sada i na DVD-u

Jugoslav Pantelić umetnički direktor FEST-a, naglasio je da FEST pre svega neguje, ceni i prati filmske autore, te je podsetio na takmičarski karakter festivala.

“Argiris Papadimitropulos, laureat FEST-a pre tri, četiri godine je ove godine član žirija. Pored njega, hrvatski glumac sa berlinskom adresom Toni Gojanović, je takođe u žiriju i najavio je da će biti veoma oštar te da neka ranija poznanstva i saradnje sa nekim autorima neće uticati na njeg” – rekao je Pantelić.

On je podvukao i da domaće boje prevashodno internacinalnog žirija Glavnog programa brane dobitnica nagrade Carica Teodora sa Niškog festivala Tamara Dragičević i mlada internacionalna zvezda ovdašnjeg Filma Miloš Biković, koji već ima iskustvo učešća u žiriju, Moskovskog međunarodnog filmskog festivala.

Povezana vest:  Veče superheroja u bioskopu Cine Grand

Damir Handanović, v.d. direktora Centra beogradskih festivala CEBEF još jednom je naglasio da su od 22. februara, zbog velikog interesovanja puštene u prodaju dodatne ulaznice za FEST.

Vanja Vuksanović, producentkinja FEST-a navela je da od sutra do 6. marta u osam dvorana, 16 sala publika FEST-a imaće priliku da na ukupno 450 projekcija odgleda više od 80 filmova, raspoređenih u 8 programskih celina. Festival će pratiti 210 akreditovanih novinara i 180 akreditovanih filmskih profesionalaca. “Ove godine u prizemlju Kombank dvorane otvoren je po prvi put “Fest šop” u kome će poštovaoci festivala moći da kupe razne FEST memorabilije”, dodala je ona.

Povezana vest:  PREDSTAVLJAMO VAM PRVI TREJLER FILMA KONG: OSTRVO LOBANJA

Nikolina Vučetić Zečević, producentkinja indystri programa Fest Forward, navela je da je od 2015. godine pomenuta celina festivala, uz pandemijske prekide, značajan deo beogradskog filmskog festivala.“Nadam se da će ovaj segmet postati praksa festivala, jer je ovo mesto gde se filmski profesionalci i predstavnici filmskih fondova, susreću, razmenjuju ideje, gde se stvaraju novi filmovi, koje ćete sutra gledati i na FEST-u”. Ove godine trodnevni “Fest Forward” odvija se kroz panele, studije slučaja i prezentacije nacionalnih fondova.

Foto: Mateja Stanisavljevic/ATA Images