Drugi dan jubilarnog 50. FEST-a protekao je u znaku svečane premijere najnovijeg domaćeg i međunarodnog filma „Mrak“ autora Dušana Milića u Kombank dvorani.

Neposredno pre projekcije filma autorska ekipa je prošetala na crvenom tepihu uz povremene izjave za medije.

„Drago mi je da ste došli u tolikom broju na naš film, milo nam je što je film prikazan na FEST-u i nadam se da će „Mrak“ imati uspešan život u bioskopima“, rekao je režiser Milia na kraju projekcije.

„Mrak“ je nastao u koprodukciji Srbije, Danske, Bugarske, Italije i Grčke pa i glumački tim novog ostvarenja čine domaci i strani protagonisti: Danica Aureia, Slavko Štimac, Miona Ilov, Flavio Parenti, Ivan Zerbinati, Nikola Kent, Daren Peti, Nikola Rakoeevia, Slaviša Eurovia, Sla?ana Bukejlovia.

Radnja psihološkog trilera na granici horora „Mrak“ odvija se u vreme martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji, nakon Uskrsa 2004. godine.

Glavni trio protagonista eine devojeica Milica, njena majka Vukica i deda Milutin – otac Milicinog oca koji je nestao jedne noai sa njenim ujkom, a filmska priea je zasnovana na istinitom događaju.

Težište ove muene drame je isprieana donekle iz vizure malene Milice, eije je detinjstvo na Kosovu gotovo uništeno, jer ih pripadnici KFOR-a odvoze svaki dan u jedinu seosku školu koja ne broji više od 10 ueenika, iz razloga što su se porodice sa te teritorije KiM odselile.

Povezana vest:  Snimanje velikog projekta Hobbit odloženo

Ona ostaje sama sa majkom i dedom u trošnoj kuai u planinskim zabitima Kosova, na imanju okruženom gustom šumom, i sve više je drma strah od trenutka kada su joj otac i ujka misteriozno nestali. Porodicu euvaju veoma prijateljski nastrojeni pripadnici italijanskog KFOR-a.

Česti zastrašujuai napadi od strane nevidljivog neprijatelja i mraenih sila noau uznemiravaju ovo troje napaaenih ljudi , a brutalnost napada se ogleda u likvidiranju njihovih životinja koje drže i znaee im da prežive.

Deda Milutin u izvanrednom tumaeenju Slavka Štimca, ume biti strog prema vojnicima KFOR-a, jer oeekuje brza rešenja, a to u postavljenom sistemu izgleda nije moguae.

Film „Mrak“ je upravo takav kako mu i samo ime kaže – sadrži snažno mraenu atmosferu, obrađuje muenu i mraenu temu stradanja i progona Srba sa KiM, dešava se u mraku – noau, nestaje struja, i autor veoma postepeno stvara gradaciju tog nepodnošljivog straha koji skoro da parališe troje junaka.

Povezana vest:  Hale Beri i Dženifer Garner protiv paparaca

Posebno se sve komplikuje kada nastane prekomanda italijanskih vojnika, što naroeito pogađa dedu Milutina, jer ne može da shvati ni da izdrži što se pripadnici tih snaga stalno rotiraju bez najave.

Amerieki vojnici KFOR-a nisu adekvatna zamena, deluju nezainteresovano i žele samo rutinski da odrade zadatke koji su im dodeljeni, bez empatije ili udubljivanja u problem, misleai da samo divlje životinje napadaju njihovu živinu, i da nema tu ljudskih neprijatelja koji ae im doai glave.

Režiser i scenarista je kreirao jednu hermetienu, klaustrofobienu, pomalo i pozorišnu atmosferu, gde dominiraju Milica, Vukica i Milutin, koji u najtežim situacijama žele da ostanu zajedno, i po cenu toga da ae možda izgubiti život ako ostanu u porodienoj kuai.

Glumica iz Srbije sa uspešnom karijerom u Danskoj – Danica Aureia dominira veoma teškom i kompleksnom ulogom napaaene žene koja pokušava da preživi sa aerkom i pobegne sa tog ukletog mesta. Ovo je njen prvi film na srpskom jeziku.

Malena devojeica Miona Ilov pravo je otkrovenje u izuzetno emotivnoj roli Milice, koja pati kada joj školski drugari i drugarice odlaze sa svojim roditeljima daleko od tog pakla, jer onda ostaje skroz sama.

Povezana vest:  Film "Beli beli svet" - priča o ljudskoj patnji

Slavko Štimac je i ovde pružio jednu novu, još zreliju dimenziju svog glumaekog talenta.

Svo troje dobili su ubedljivo najveai aplauz na kraju projekcije, a publika je bila u suzama, od veoma napetog, muenog i brutalnog filma, koji je prodrmao emocije svima.

Dušan Milia je poznat kao reditelj filmova „Jagoda u supermarketu“, „Guea“ i „Travelator“, ali i kao autor – scenarista i režiser dve TV serije – „Folk“ i „Sumnjiva lica“, a sa „Mrakom“ je otišao u sasvim novi žanr i stil koji do sada nije istraživao.

Internacionalnu autorsku ekipu eine – direktor fotografije Kiril Prodanov, scenograf Milenko Jeremia, kostimografkinja Lidija Jovanovia, montažer Janis Halkijadakis i kompozitor Kristijan Ejdnes Andersen, eest saradnik velikih reditelja – Larsa fon Trira i Nikolasa Vindinga Refna.

Nakon premijere „Mrak“ ae se prikazivati na 50. FEST-u i u još nekoliko termina, a u srpske bioskope ae uai u redovnu distribuciju 17. marta, baš na datum kada je poeeo pogrom na Kosovu i Metohiji.

Foto: Amir Hamzagic/ATA Images