Argentinski glumac Oskar Martinez (72), koji je morao da otkaže svoje gostovanje na FEST-u zbog trenutne situacije u Ukrajini, obratio se novinarima preko Zoom aplikacije.

On tumači jednu od glavnih uloga, uz Penelope Kruz i Antonija Banderasa, u satiri „Zvanična konkurencija” (Competencia oficial) argentinskog rediteljskog dvojca Gastona Duprata i Marijana Kona. Penelope igra rediteljku Lolu Kuevas koja angažuje dvojicu renomiranih ali sasvim različitih glumaca: holivudsku zvezdu Feliksa Rivera (Banderas) i pozorišnog dramskog umetnika Ivana Toresa (Martinez). Kroz niz Lolinih ekscentričnih izazova, njih dvojica se suočavaju sa svojim egom, netrpeljivošću i sopstvenim umetničkim nasleđem.
Novinarima je otkrio da je delom i on kriv što je Penelope Kruz u ovom filmu. Naime, ona je kontaktirala sa Martinezom 2017, posle odgledanog filma „Počasni građanin” (El ciudadano ilustre), koji su takođe režirali Dupret i Kon, i pitala ga je kako to izgleda raditi sa dvojicom reditelja na setu.

– Sa njima je divna i vrlo prijatna saradnja. Gaston Dupret se bavi glumačkim delom i interpretacijom, a Marijano Kon tehničkim aspektom, tako da nema nikakvih problematičnih situacija – ispričao je Oskar.

Tokom skoro pola veka karijere, Martinez je ostvario na desetine zapaženih uloga na filmu, televiziji i u pozorištu. Teško mu je bilo da odgovori koje su ga naročito promenile na nekom dubljem nivou.

Povezana vest:  Tina Fej dobitnica nagrade Mark Tven

Na kraju je poželeo Festu mnogo sreće: – Duboko mi je žao što nisam mogao da budem sa vama, mnogo se zahvaljujem na ovom razgovoru i želim vam puno sreće, jer znam da Fest slavi 50 godina. Nadam se da će vam se film dopasti.

Projekcije filma „Zvanična konkurencija”, koji je u selekciji Gala 50. FEST-a, su u sledećim terminima: 1. marta u 16.30h u Sali IMAX Cinplexx Galerije Beograd, u 17h u Sali 1 Cinplexx Ušće, u 17.30h u Sali 2 Cinplexx Ušće, 2. marta u 10 u Sali 1 Kombank dvorane, u 12h u Dvorani Kulturnog centra Beograda, u 18.30h u Sali 5 Sinepleks Galerije Beograd, u 22h u Sali 3 Cinplexx Galerije Beograd i 3. marta u 17h u bioskopu Fontana.

Pred novinarima FEST-a predstavljene su posebne marke koje je Pošta Srbije objavila  u čast velikog jubileja festivala. Reč je o ediciji prigodnih poštanskih maraka „FESTovih 50”, specijalnom i inovativnom filatelističkom izdanju,  koje su predstavili je Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu i predsednik Odbora FEST-a i Adam Sofronijević, direktor „Srbijamarke” u Pošti Srbije.

Foto: Mateja Stanisavljević/ATA Images

– Kada FEST, nadam se, napuni 100 godina, sumnjam da će se koristiti telegrami i poštanske marke. Zato će ova specijalna i kolekcionarska edicija Pošte Srbije, jednog dana imati filatelističku vrednost kao trag našeg festivala i vremena. Svet koji nas okružuje, posle korone biće nov, i za njega će trebati hrabrost za borbu, ideju i opstanak. Ispred nas su filmovi koji tek treba da budu snimljeni i pre svega izazovi koje nekad ni film ne može da predvidi. Budimo hrabri i kadri za novi svet i u njemu novi FEST, za novih pedeset godina.. – poručio je Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu i predsednik Odbora FEST-a.

Povezana vest:  PRVI TREJLER FILMA O DŽUDI GARLAND

– FEST danas ima, ne samo svojih 50 veličanstvenih festivalskih emanacija, već je obezbedio i mesto u istoriji srpske filatelije inovativnim  rešenjem prigodnih poštanskih maraka u obliku filmske trake, na kojima će vizuelno za istoriju ostati sačuvani odabrani posteri festivala. Idejno rešenje govori o važnosti filmskog festivala koji je tokom pola veka postao deo kulturnog i javnog diskursa srpskog, evropskog i svetskog kulturnog prostora. Početak i kraj filatelističke filmske trake dosadašnjeg trajanja FEST-a obeleženi su kadrom – poštanskom markom sa posterima prvog i pedesetog festivala. Između njih se ređa pet kadrova – vinjeta, odabranih postera FEST-a, koji reprezentuju po jednu deceniju trajanja uzbudljive, gotovo epske, filmske priče FEST-a, koju svi sa nostalgijom i ljubavlju pratimo i poznajemo -, rekao je Adam Sofronijević, direktor „Srbijamarke” u Pošti Srbije.

Sofronijević je dodao da FEST uvek ide samo sa najboljima, te da je autor ove filatelističke edicije Nadežda Skočajić, kreatorka maraka Pošte Srbije, koja je u 2014. godini ponela prestižnu nagradu za najlepšu poštansku marku Evrope, po izboru publike. Posebno je zahvalio Ivanu Karlu na stručnoj saradnji u realizaciji ovog izdanja.

Povezana vest:  Najmlađi multimilioner u Velikoj Britaniji je Danijel Redklif

U okviru FEST-ove konferencija za novinare predstavljena je i nova knjiga flmskog kritičara, književnika i publiciste Gorana Jovanovića, „Poljski film u novom veku„.

Foto: Mateja Stanisavljević/ATA Images

Uz podsećanje da je poljska kinematografija uvek bila važna na ovim prostojima, ali i na FEST-u autor je objasnio da je na ideju za knjigu, na kojoj je radio čak četiri godine, došao 2015.

– Odluku da ću raditi ovu knjigu prelomio sam onog trenutka kada je Pavel Pavlikovski dobio Oskara  za film “Ida”, bila je to prva nagrada ove vrste posle čak devet nominacija- rekao je Jovanović pred novinarima FEST-a naglašavajući da je poljaka kinematografija stasava decenijama.

Kako autor kaže knjiga o poljskom filmu sistematična je i analitična studija jedne od najboljih evropskih kinematografja, a nije zaobišla ni ostvarenja Malgožate Šumovske, Agnješke Holand, Jana Matušinjskog, ali ni autorske svetove Jana Jakuba Kolskog, Andžeja Jakimovskog, Kšištofa Krauzea, Dorote Keđežavske, žanrovske  iskorake Vladislava Pasikovskog, Valdemara Kšisteka, Borisa Lankoša i ultrakomercijalnog Patrika Vege.

Knjigu „Poljski flm u novom veku“ objavila je Tercija iz Bora.

Foto: Mateja Stanisavljević/ATA Images