Najnoviji domaći film „Heroji radničke klase“ Miloša Pušića premijerno će u Srbiji biti prikazan večeras na sceni Kombank dvorane u okviru Glavnog takmičarskog programna 50. FEST-a, najavila je danas autorska i glumačka ekipa tog ostvarenja.

Ta socijalna drama je upravo doživela svetsku premijeru na 72. Berlinskom festivalu 2022 u prestižnom programu “Panorama”.

„Heroji radničke klase” će biti na programu Festa i sutra u Dvorani kulturnog centra, a poslednjeg dana, 6. marta, imaće dve projekcije – u Jugoslovenskoj kinoteci i bioskopu Fontana.

Film pripoveda o grupi ilegalnih građevinskih radnika koji, ostavljeni bez novca i osnovnih prava, pokušavaju da se suprotstave svojim šefovima, odnosno na simboličan način – sistemu.

Glavnu žensku ulogu tumači Jasna Ðuričić, koja je nedavno za ulogu u fimu „Quo Vadis, Aida?“ Jasmile Žbanić proglašena za najbolju evropsku glumicu.

Uz nju igraju – njen suprug Boris Isaković, Predrag Momčilović, Aleksandar Ðurica, Filip Ðurić, Stefan Beronja Cile, i drugi.

Reditelj Pušić prisetio se svojih prvih odlazaka na FEST u vreme kada su dolazili veliki svetski reditelji koje je on maštao da upozna.

„Uvek je FEST bio važan i veliki događaj. Posebno mi je sada drago što naš film ima srpsku premijeru baš na jubilarnom 50. FEST-u, uzbuđenje je veliko”, izjavio je autor novog filma.

Miloš Pušić je podelio utiske sa svetske premijere na Berlinskom festival pre nekoliko dana.

„Divno je iskustvo biti na Berlinalu, pravo je mesto da ovaj film započne svoj život, da mu to bude odskočna daska. Još uvek ne znam dalje korake oko prodaje filma u svet, ali imamo iskusnog agenta za te stvari, te se nadamo da će imati distribuciju“, objasnio je reditelj a onda se osvrnuo na glavnu glumicu filma.

Povezana vest:  Selma Hajek će snimati film u Beogradu

„Iskreno, veća pažnja u Berlinu i dalje je sada ostvarena za naš film zbog Jasne, kada je dobila nagradu za najbolju evropsku glumicu, mada smo naše „Heroje“ snimali mnogo ranije“, istakao je ko-scenarista, producent i režiser Pušić.

Ostvarenje je već duže vreme bilo u montaži i post-produkciji, i konačno je imalo svetsku premijeru u Berlinu tokom februara, i večeras će biti na FEST-u.

Reditelj u vezi sa tim kaže da mu odgovara što je film duže nastajao, jer smatra da je ovo pravo vreme da se završi I izađe pred publiku, sada mu odgovara da ispriča tu filmsku priču.

Reditelj je ocenio da je njegov film o zajedništvu i prijateljstvu, što nam svuda nedostaje.

„Odrastao sam među običnim ljudima, nisam bio nikada deo elite koja se takođe u filmu pojavljuje. Ovde je surov kapitalizam koji smo želeli i prizvali, i u filmu ilustrujemo šta nam on donosi. Možda neće svima toliko biti odmah privlačan film kada saznaju o čemu se radi. Ovo je ipak veoma važna tema, ali i teška, da ne bude samo zabava. Na Berlinalu smo dokazali da može proći takva priča. Opet, film nije hermetičan, samo za art-house publiku i festivale, već komunicira sa svima“, bio je jasan reditelj i dodao da još nije određen datum redovne distribucije fima u Srbiji, ali da bi voleo da ovako mali film, bez jake kampanje, ima svoj uspešan bioskopski život.

Povezana vest:  Lista deset najgledanijih filmova u SAD

Jasna Ðuričić je analizirala svoju ulogu i neobičan kraj samog filma.

„U moru nesreće i tuge koja nas okružuje, postoji negde i neka pobednica, kao što je moj lik Lidije. Sa tim u vezi je osmišljen taj hepi end, naivno i optimistično možda, ali je potrebno. Želim da se tim dobrim junacima nešto lepo dešava nakon završetka koji smo videli, a to je inače jedna imaginacija koja pruža publici priliku da mašta šta se desilo dalje“, rekla je glumica.

Glumac Predrag Momčilović, odigrao je jedan od važnih likova – šefa gradilišta, gde nije najjasnije da li je pozitivac ili negativac.

„Taj čovek ima strahovitu borbu da preživi, da opstane, samim tim najmanje ima moralne skrupule. Takva priča koju imamo u filmu stalno živi oko nas, svakako je moguća“, smatra Momčilović.

Mladi glumac Stefan Beronja Cile odigrao je jednu naivnu, prostodušnu osobu, kao možda jedini svetli lik u sirovoj i surovoj priči.

„Verovatno je moj lik najčistiji u celom filmu. Želja mu je da vidi more koje nikada nije imao priliku, želi da mu se desi ljubav, da skupi nešto malo novca da otputuje sa devojkom i da uživa u svemu što mu život pruži“, ukratko je predstavio glumac svoju ulogu.

Povezana vest:  Novi dokumentarac o Majklu Džeksonu

Ostale role tumače – Mihajlo Badža Pleskonjić, Bojana Milanović, Ervin Hadžimurtezić, Peđa Marjanović, Marko Vasiljević.

Film „Heroji radničke klase“ je nastao u okrilju Pušićeve producentske kuće „Altertise“, a scenario je napisao reditelj u saradnji sa proverenim kolegama – Dušanom Spasojevićem (“Odumiranje”) i Ivanom Kneževićem.

„Prva verzija scenarija nije imala dovoljan prostor tih radnika na gradilištu. Želeo sam da upravo njih učinimo stvarnim, a da ne budu papirnati likovi. Pokušali smo da začinimo humorom, da imamo duhovite momente, iako to i ne ide toliko uz ovako surovu priču“, rekao je Dušan Spasojević, koscenarista, koji je pisao tekst u 6 verzija sa rediteljem i drugim spomenutim kolegom.

Spasojević je film definisao kao „autorski odgovor na lažno ulepšavanje stvarnosti“ i drago mu je da su uspeli da naprave „crni film“, jer je ranije mislio da nije moguće danas stvoriti projekat na nivou „crnog talasa“.

Filmski centar Srbije je Pušiću u novembru 2020. godine odobrio sredstva za završetak filma u kategoriji Stimulacija samostalno snimljenog domaćeg dugometražnog filma, a uz obrazloženje da je u pitanju film koji „uznemirava i potresa“.

Projekat je nastao uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Sekretarijata za kulturu AP Vojvodine.

Foto: Amir Hamzgić/ATA Images