Inicijativa za otvaranje Muzeja animiranog filma u Vranju
movieIzrada projekta za otvaranje Muzeja animiranog filma u Vranju je pri kraju i uskoro će se Škola animiranog filma (Šaf) s tim predlogom i zvanično obratiti gradskom veću, izjavio je danas direktor te ustanove Miroslav Simonović.
Na konferenciji za novinare Simonović je rekao da je za ideju o otvaranju Muzeja animiranog filma saglasnost dobio još pre dve godine od tadašnjeg opštinskog veća, kao i da je francuska ambasada u Beogradu zainteresovana da finansira projekat s 200.000 evra.
-Kada bude otvoren, Muzej animiranog filma biće jedini takav muzej u Srbiji, ali i na prostoru jugoistočne Evrope. Od Muzeja Jugoslovenske kinoteke, od koje smo već dobilli saglasnost, očekujemo i deo eksponata, koji će se uz eksponate Šafa naći u muzeju – rekao je Simonović.
Prema njegovim rečima, grad treba da obezbedi prostor u kojem će se muzej nalaziti, da bi potencijalni donator posle toga pomogli otvaranje ustanove.
-Za zgradu u kojoj će se nalaziti budući Muzej animiranog filma predviđeno je zdanje stare pošte, jedna od najstarijih građevina u Vranju – rekao je Simonović.
Dodao je da će Muzej imati i kreativne radionice u kojima će deca moći da učestvuju u izradi animiranih filmova kroz tehniku „piksacije“.
Škola animiranog filma u Vranju osnovana je 1987. godine, a samo tokom prošle godine u njenoj produkciji urađeno je 11 filmova čiji su autori deca školskog uzrasta, ali i pripadnici Vojske Srbije
Povezana vest:  Džejmi Dornan postao otac