ralf-fajns

Sutra počinje 61. Berlinale

 

Projekcijom vesterna braće Koen „Čovek zvani hrabrost“ u Berlinu se sutra otvara 61. Međunarodni filmski festival, na kojem će do 20. februara biti prikazano gotovo 400 filmova. Među filmovima na programu Berlinala biće rediteljski debi glumca Rejfa Fajnsa „Koriolan“ i film „Pina“, o pokojnoj nemačkoj koreografkinji Pini Bauš koji je Vim Venders snimio u 3D tehnici.

Povezana vest:  Koliko bioskopskog platna i kablova je potrebno za izgradnju najmodernijeg bioskopa u regionu?

Za Zlatnog medveda nadmetaće se 16 ostvarenja, uključujući novu verziju Šekspirove tragedije „Koriolan“ koju je Fajns snimio u Srbiji.

Među filmovima američke produkcije koji će biti prikazani u takmičarskoj konkurenciji su triler Dž. S. Čandora „Margin Call“ u kojem igraju Kevin Spejsi i Demi Mur i film „The Future“ glumice I rediteljke Mirande Džulaj.

Žiri će predvoditi glumica Izabela Roselini, a među članovima žirija je iranski reditelj Džafar Panahi koji je u Iranu osuđen na šest godina zatvora. Sineasti je zabranjeno da narednih 20 godina napušta Iran kao i da snima i piše scenarije. Tokom smotre biće prikazano nekoliko Panahijevih filmova.

Povezana vest:  Kijanu Rivs u adaptaciji Akire