Takmičarski program 9. Bašta Festa, koji se održava od 30. juna do 3. jula u Bajinoj Bašti, objavljen je nakon razmatranja čak 700 prijavljenih filmova iz svih krajeva sveta. Selektorka Maja Šuša izabrala je 25 kratkih igranih filmova iz 16 zemalja, od čega pet domaćih, koji čine uzbudljiv i raznovrstan takmičarski program.

U četiri dana publika će imati priliku da vidi filmove iz: Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Austrije, Francuske, Kine, Kanade, Egipta, Belgije, Čilea, Rusije, Libana, Portugala, Poljske i Italije, a festivalski tim je posebno ponosan što je među njima 13 rediteljki i 10 filmova iz regiona. Filmovi će se takmičiti za nagrade glavnog žirija: „Zlatna imaginacija“ za najbolji film, „Zlatna interpretacija” za najbolju mušku i žensku ulogu, kao i dve specijalne nagrade. Tu je i nagrada za najbolji film Žirija mladih, kao i regionalna nagrada za najbolju kameru „Zlatna vizualizacija“ u saradnji sa rentalom Cineplanet koju dodeljuje pojedinačni strukovni žiri.
„Od veoma uspešnih festivalskih hitova, nagrađenih u Kanu, pa do studentskih radova, izbor filmova za Bašta Fest nikada nije zavisio od toga kakva je njihova dotadašnja festivalska karijera. Važno je da publici u Bajinoj Bašti donesemo kvalitetan, uzbudljiv program, koji otvara i preispituje neke nove teme”, istakla je umetnička direktorka i selektorka Maja Šuša, koja je i jedan od osnivača festivala.

Povezana vest:  Snimaće se film po seriji 24 časa

“Mladi autori se uglavnom bave pitanjem odrastanja, preispitivanjem sebe u odnosu na svet, prvim zaljubljivanjima, seksualnim iskustvima i preispitivanjima, otkrivanjem svog mesta pod suncem. Trudimo se da zabavimo, isprovociramo i zasmejemo publiku i čini mi se da ona odlično reaguje, posebno što iz godine u godinu broj ljudi koji poseti festival raste. Negujemo mlade autore i želimo da skrenemo pažnju na formu kratkog filma, koja ima svoja pravila i jedan potpuno drugačiji okvir od onoga što smo inače navikli da gledamo. Dodeljujemo glumačke nagrade, što je retkost za kratki film i stvarno se trudimo da svim mladim filmskim stvaraocima damo vetar u leđa“, dodala je Maja Šuša.

Povezana vest:  "IZDAJA" 25. JANUARA PREMIJERNO U KOLOSEJU

Za ovogodišnju selekciju specifično je da je podeljena u šest blokova koji su imenovani: Ljubav na četiri načina, Granična područja, Iz prve, Tektonske promene, Ćuti i trpi, Ta žena.

Predstavljen je i plakat devetog Bašta Festa čiji slogan SAMO DOĐI odgovara na sva pitanja oko organizacije i dolaska na festival. “Program je besplatan, mesta nisu numerisana, priroda je na starom mestu i čeka da na najlepši mogući način proslavimo početak leta. Spremite se za četiri dana filmskog, edukativnog i muzičkog programa na otvorenom!”, pozivaju organizatori.

Povezana vest:  Sve što ste želeli da znate o dinosaurusima na pretpremijeri filma ,,Šetnja sa dinosaurusima 3D" 14. decembra u bioskopu ,,Cineplexx Delta City"

Autorke plakata i animacije su Milica Milosavljević i Bojana Ristić.