Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije donelo je rešenje o dodeli sredstava za finansiranje i sufinansiranje projekata u kinematografiji za 2022. godinu u tri konkursne kategorije: Sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih debitantskih igranih filmova, Sufinansiranje proizvodnje studentskih završnih filmova, i Sufinansiranje distribucije domaćeg dugometražnog igranog filma u republici Srbiji. Konkurse je raspisao Filmski centar Srbije nakon čega su stručne komisije donele odluke.

Na konkursu za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih debitantskih igranih filmova podržana su dva projekta: „Vetre pričaj sa mnom“ (scenario i režija: Stefan Đorđević; produkcija Non-Aligned Films) i „Antitalenti“ (scenario: Radivoje Bukvić, Vuk Ršumović i Igor Latinović; režija: Radivoje Bukvić; produkcija: Barabar – Radivoje Bukvić PR)

U obrazloženju komisije za dodelu sredstva projektu filma „Vetre pričaj sa mnom“, navedeno je da „priča o ličnom gubitku autora, smrti majke, i iskustvu celokupne porodice u nošenju sa gubitkom otvara mnogobrojne aspekte emotivnih i psiholoških slojeva ljudske prirode i mogućih izlaza iz lavirinta tuge“. Komisija je navela i sledeće:  „Izuzetan koncept, duboko lična priča ispričana na jedinstven način, privlači pažnju svojom univerzalnošću, ličnim glasom autora i izuzetnom snagom vizuelnog“.

Povezana vest:  Taylor Lautner najbolje plaćeni teen glumac

Komisija je u oceni projekta filma „Antitalenti“ između ostalog istakla:  Smeštena u devedetese godine, ova priča na vrlo pametan način tretira ratne sukobe u bivšoj Jugoslaviji. Besmisao rata je smešten u treći plan a film se bavi odrastanjem grupe mladih ljudi koji samo žele da što smislenije iskoriste svoje srednjoškolske dane. Scenario je napisan vešto, likovi su zanimljivi i izuzetno je lako vezati se i poistovetiti sa glavnim junacima“.

Komisija Filmskog centra Srbije za sufinansiranje debitantskih filmova radila je u sastavu: Miloš Pušić (predsednik), Ivan Živković, Radan Popović, Andrijana Sofranić Šućur i Vladimir Tomčić.

Povezana vest:  Letnja akcija za školarce i studente u bioskopima Cineplexx

Na konkursu za sufinansiranje proizvodnje studentskih završnih filmova podržano je 15 projekata, a na konkursu za sufinansiranje distribucije domaćeg dugometražnog igranog filma u Republici Srbiji podržana je distribucija 12 filmova. 

Na konkursu za sufinansiranje proizvodnje studentskih završnih filmova podržano je 15 projekata: „Vaza“ (režija i scenario: Milica Maletin), „Dom“ (režija i scenario: Danilo Bjelica), „Avgust“ (režija: Nikola Stojanović, scenario: Nađa Petrović), „Skok na glavu“ (režija i scenario: Nikola Romčević), „30 minuta ili besplatno“ (režija: Dejan Đurašinović, scenario: Tamara Stojanović i Dejan Đurašinović), „Zagrljaj“ (režija i scenario: Nataša Kljajić), „Svetlo u noći“ (režija i scenario Milica Ivanović), „Delirijum“ (režija i scenario: Darija Lazić), „Robi“ (režija i scenario: Sofija Stojanović), „Nastavnica“ (režija: Matija Lukač, scenario: Matija Lukač i Đurđica Bošković), „Metak u puški“ (režija i scenario: Karmen Obrdalj), „Nit“ (režija: Anđela Tončev, scenario: Milica Radojčić, Arsenije Štimac, Anđela Tončev), „Point“ (režija i scenario: David Mađar), „Ocena iz vladanja“ (režija i scenario: Tamara Kostrešević), i „Visine (režija i scenario: Jovan Dimoski).

Povezana vest:  Glasanje za 13 stalnih kao i svežih i novih kategorija počelo je 29. marta

Na konkursu za Sufinansiranje distribucije domaćeg dugometražnog igranog filma podržane su distribucije sledećih srpskih dugometražnih igranih filmova: „Ključ“ (distributer: Film Star), „Bilo jednom u Srbiji“ (MCF MegaCom Film), „Komunistički raj“ (MCF), „Banović Strahinja“ (MCF), „Zlatni dečko“ (Art Vista), „Mrak“ (Art Vista), „Leto kad sam naučila da letim“ (Art Vista), „Opkoljeni“ (Delius Film), „Prolećna pesma“ (Fame Solutions), „Heroji“ (Fame Solutions), „Ne igraj na Engleze“ (Fame Solutions) i „Posle Zime“ (Fame Solutions).