U sredu 20. jula u okviru Festivala evropskog filma Palić, na Letnjoj pozornici dodeljena je nagrada MIOB New Vision Award ostvarenju “Murina” rediteljke Antonete Alamat Kusijanović. Ova nagrada dodeljuje se evropskim filmovima novih obećavajućih reditelja, s izuzetnim kinematografskim pristupom i umetničkim rukopisom, koji zaslužuju širu internacionalnu pažnju.

Rediteljka Antoneta Alamat Kusijanović će uz nagradu dobiti 3.000 evra, a nagrađeni film će dobiti poziv za prikazivanje na festivalima članova MIOB mreže, kao i paket titlova na šest jezika festivala u mreži – francuskom, nemačkom, italijanskom, litvanskom, španskom i srpskom.

Povezana vest:  Zatvoren šesti po redu Pančevo Film Festival

U obrazloženju nagrade, koje su u video snimku pročitale direktorke festivala Crossing Europe iz Linca, Sabine Gebetsroither i Katharina Riedler, između ostalog navodi se da je nagrađeni film „napeta psihološka drama o odrastanju, koja iskazuje suptilan, ali snažan stav o mizoginiji i ličnim izborima“, te da je „briljantan debi koji je podržao i Martin Skorseze“.

Antoneta Alamat Kusijanović zahvalila se putem video snimka rečima: “Veoma sam tužna što nisam tu sa vama, i nadam se da će moj tim imati dobru žurku večeras. Nadam se da ću imati priliku da dođem na Palić uskoro”.

Povezana vest:  Miki Manojlović prima nagradu „Aleksandar Lifka“

Radnja filma “Murina” prati tinejdžerku Juliju koja, kako bi pobegla od svog nemilosrdnog oca, traži očinsku figuru u njegovom prijatelju bogatašu, tokom zajedničkog odmora na Jadranu. Film je premijerno prikazan prošle godine u Kanu gde je osvojio prestižnu nagradu Camera d’Or, koja se dodeljuje najboljem debitantskom filmu u okviru svih festivalskih programa. Uz mladu glumicu Graciju FIlipović u glavnoj roli, ostale vodeće uloge tumače Leon Lučev, Danica Ćurčić i Klif Kurtis.

Povezana vest:  Poginuo glumac Džastin Mentel

Mreža MIOB je zvanično formirana i prvi put predstavljena javnosti tokom 25. izdanja festivala na Paliću 2018. godine, nakon čega se ona intenzivno razvija. Mrežu trenutno čini sedam festivala posvećenih evropskoj kinematografiji – Trst (Italija), Sevilja (Španija), Linc (Austrija), Kotbus (Nemačka), Viljnus (Litvanija), Lez Ark (Francuska) i Palić (Srbija), koji godišnje okupljaju preko 250.000 posetilaca filmskih programa, kao i nekoliko hiljada umetnika i filmskih profesionalaca koji učestvuju u realizaciji festivala.

Foto: Damir Vujković