Premijera filma „Sveta Petka – Krst u pustinji“, u režiji Hadži Aleksandra Ðurovića, održana je u mts dvorani u Beogradu.

Premijeri je prisustvovao patrijarh Porfirije, koji je pre početka projekcije blagoslovio to filmsko ostvarenje.

Foto: Mateja Stanisavljević/ATA Images

Reditelj filma Hadzi Aleksandar Ðurović rekao je za medije da je snimanje koje je trajalo šest godina bio veliki izazov ne samo za njega kao reditelja, već i za čitavu filmsku ekipu.

„Najveći izazov je bila hrabrost da se čovek upusti u nešto ovako, uzimajući u obzir da nešto slično nije rađeno, što je značilo da nismo imali nikakvu referencu kako se to radi, kako može da ispadne, kako će publika da reaguje“, rekao je Ðurović.

Povezana vest:  Harison Ford nema nameru da se povuče

On je dodao da je film namenjen svima, bez obzira na to što je glavna junakinja pravoslavna svetiteljka, te da film pre svega govori o različitosti, ljubavi, veri i nadi.

Ljiljana Habjanović Ðurović, autorka romana „Petkana“ po kojem je rađen film i koscenatistkinja istakla je da joj je stvaranje filma pričinilo veliku radost imajući u vidu da će čitaoci knjige sada imati priliku da vide sve ono što su zamišljali tokom čitanja.

Povezana vest:  Tamo i ovde ulazi u američke bioskope

Glumac Branislav Tomašević istakao je da veruje da bi ovaj film mogao otvoriti neku novu dimenziju u srpskoj kinematografiji, dok istovremeno nosi važnu poruku za sve koji se susretnu s njim.

„Treba verovati nekim svojim unutrašnjim osećanjima, treba stremiti idealima, verovati u sebe pre svega, jer sve dok čovek nešto nosi u sebi to može biti i moguće. Ovaj film nam baš to donosi“, poručio je Tomašević.

Glavna glumica Milena Predić rekla je da joj je ovaj film doneo jedno veliko iskustvo, te da je na putovanjima i snimanjima imala priliku da doživi svet na jedan sasvim drugačiji način, te da ne sumnja da će film biti dobro prihvaćen.

Povezana vest:  Novi Bond u britanskim bioskopima 26. oktobra 2012.

„Ne sumnjam nijednog trenutka da će crkvena zajednica prihvatiti ovi film, ali ja bih posebno pozvala sve koji nisu u veri, koji se traže, jer ova tematika zaista budi nešto posebno i religiozno u biću, što svako u sebi ima“, rekla je Predić.

Projekciji filma prisustvovale su mnoge poznate ličnosti.

Foto: Mateja Stanisavljević/ATA Images