Koriolan

Koriola koji otvara Fest, jedan od boljih u Berlinu

Umetnički direktor Festa Borislav Anđelić izjavio je da je film „Koriolan“ Rejfa Fajnsa, koji će otvoriti 39. Fest, „primljen izuzetno dobro na Berlinalu“, gde je bila svetska premijera tog ostvarenja snimanog u Beogradu.

-To je, po mojoj oceni, jedan od boljih filmova na ovogodišnjem festivalu u Berlinu. Ono što je značajno za nas, pošto će ‘Koriolan’ otvoriti Fest, jeste činjenica da je taj film i u rediteljskom i u glumačkom smislu jedan visoki evropski prosek – kazao je on.

Anđelić je podsetio da su ključne scene tog filma urađene u Beogradu.

Povezana vest:  Supermen i Vonder Vumen - novi superpar

-Uskoro će i naša publika imati priliku da da svoje mišljenje. Na taj način će se povezati ta savremena verzija Šekspirovog ‘Koriolana’ i imaće svoju konotaciju i sa našom sredinom – kazao je Anđelić.

On smatra da je taj film „doneo i jednu vrstu glamura koja je ove godine nedostajala Berlinalu“.

-Na crvenom tepihu pojavili su se i Džerard Batler i Vanesa Redgrejv i Fajns, tako da je to dalo malo glamura festivalu, koji je ove godine bio potpuno drugačije koncipiran. Mislim da to nije ispalo najbolje. Orijentacija je bila da prikažu neke nove mlade autore iz čitavog sveta, a ti autori, nažalost, nisu pokazali baš mnogo toga ni interesantnog ni novog – ocenio je on.

Povezana vest:  Evropska filmska elita u Novom Sadu

Na pitanje šta će biti interesantno na Festu, od 25. februara do 6. marta, Anđelić je odgovorio da je ciklus „Panorama svetskog filma“ veoma kvalitetan.

-Meni se veoma dopadaju ‘Zgarišta’ Denisa Vilneva iz Kanade, koji je u konkurenciji za Oskara za strani film – rekao je on i istakao da se od pet nominovanih u toj kategoriji čak četiri prikazuju na Festu.

Povezana vest:  Film Džima Šeridana Braća od 15. aprila u bioskopima

To su, uz „Zgarišta“, „Prelepo“ Alehandra Gonzalesa Inaritua, „Izvan zakona“ Rašida Bušareba i „U boljem svetu“ Suzane Bir, naveo je Anđelić.

-Moje simpatije idu ka danskoj rediteljki Bir – dodao je on. „Mislim da su to sve filmovi koje obavezno treba pogledati“.

Napominjući da je „težište na glavnom programu i na ciklusu ‘Holivud’, koji se prikazuju u Centru ‘Sava'“, Anđelić je istakao da „tu ima nekoliko stvarno sjajnih i zanimljivih filmova, koji su sada u vrhu medijske pažnje, ne samo zbog Oskara, već i na svetskom tržištu, sa velikom posetom u bioskopima“.