Vlade Divac

Divac dolazi na projekciju filma „Nekad braća“

 

Slavni košarkaš Vlade Divac prisustvovaće u Zagrebu projekciji filma „Nekad braća“, koji će biti prikazan na 7. Zagrebdoksu, najvećem međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u regionu, od 27. februara do 6. marta, potvrdio je danas Tanjugu direktor festivala Nenad Puhovski.

Američki film „Nekad braća (Once brothers) Majkla Tolejna (Mićael Tolaijan) o odnosu dva najistaklnutija jugoslovenska košarkaša, Vlade Divca i Dražena Petrovića, jedan je od filmova koji će biti prikazani za festivalu, a koji se bavi ljudima i događajima iz Srbije.

Povezana vest:  Francuska glumica Elodi Jung u nastavku filma Dži Aj Džo: Uspon kobre

Za nagrade konkuriše 29 filmova u međunarodnoj i 24 u regionalnoj konkurenciji, među kojima je i „Utrka za život“ (Run for life) Mladena Matičevića srpsko-japanske koprodukcije.

U programi „Srećni doks“ (Happy dox) biće prikazan film „Oženiću celo selo“ Željka Mirkovića, a u okviru programa „Kontroverzni Doks“ film „Drugarica Jovanka“ u produkciji Radio-televizije Srbije i režiji Slađane Zarić i Filipa Čolovića.

Na današnjem susretu s novinarima i autorima hrvatskih filmova Puhovski je naglasio da hrvatski filmovi čine polovine regionalne konkurencije, ali da ga veseli da su dokumentarni filmovi zastupljeni u svim programima, što znači da se autori bave svim temama dokumentaraca.

Povezana vest:  "Najbolja ponuda" od 23. maja u bioskopima

Prikazivanje hrvatskih filmova na festivalu Puhovski je ocenio kao nastojanje da se hrvatska publika približi domaćim dokumentarcima. „Retrospektiva hrvatskih ratnih dokumentaraca nastalih od 1991. do 1995. godine biće prikazana kako bi se 20 godina nakon početka rata mogao steći kritički odnos i odmak prema ratnim dokumentarcima, ali i da bi publika mogla videti kako je rat tretiran kroz dokumentarce“, rekao je Puhovski.

Za glavne festivalske nagrade, „Velike pečate“, konkurišu ukupno 53 filmska naslova.

„Mali pečat“ dodeljuje se autoru do 30 godina starosti, a nagrada „Movies That Matter“ filmu koji na najbolji način promoviše ljudska prava.

Povezana vest:  Ciklus: Šok uživo//Koridori DOB - OD EROTIKE DO PORNOGRAFIJE U JAPANSKOJ ANIMACIJI

Nagradu za najbolji film po oceni publike petu godinu zaredom dodeljuje generalni sponzor T – Hrvatski Telekom.

Osim konkurencije, filmski program čine službeni programi: „Muzički globus“, „Kontroverzni doks“, „Srećni doks“, i lane pokrenuti program „Stanje stvari“.

Ovogodišnje izdanje uključuje i dva potpuno nova programa: „Majstori Doksa“ gde se predstavljaju novi radovi najvećih svetskih dokumentarista i „Tin doks (‘Teen Dox) s filmovima koji su namenjeni tinejdžerskoj populaciji.