oskar_statue_1

Sutra 83. dodela Oskara

U Kodak teatru u Holivudu sutra će biti održana 83. po redu dodela Oskara.

Ništa bolje od Oskara ne simbolizuje sjaj Holivuda, filmske meke koja užurbano privodi kraju poslednje pripreme za ovogodišnju dodelu zlatnih satuteta.

Glamurozna ceremonija u noći između nedelje i ponedeljka ponovo će okupiti „krem“ svetske kinematografije.

Publika, kako ona koja je sebi obezbedila mesta ispred ulaza u teatar, tako i ona ispred malih ekrana, s nestrpljenjem očekuje da vidi omiljene zvezde u njihovom najboljem izdanju. Jer nijedan crveni tepih ne može da se meri s onim u Holivudu.

U svetu mode uveliko se nagađa koje će toalete ove godine poneti glumice – od zlatnog ili srebrnog lamea, poput one koju je nosila prošlogodišnja dobitnica Oskara Sandra Bulok, ili vazdušastog kroja kakve su nosile nekadašnje filmske dive. Da li će to biti kreacije vrhunskih modnih kuća kao što su Armani, Versače, Dior ili Šanel ili pak nekog manje poznatog dizajnera znaće se tek u nedelju uveče kada zvezde budu počele da pristižu na svečanost.

Zasad se jedino zna da će domaćini dodele biti dvoje mladih glumaca, En Hatavej i Džejms Franko, koji će goste zabavljati ne samo humorom, već i pesmom i plesom, a da će im u predavanju trofeja pomagati brojne zvezde među kojima su Hilari Svonk, Džoš Brolin, Skarlet Johanson, Rasel Brand, Robert Dauni Mlađi, Hju Džekmen, Anet Bening, Džud Lo, Ris Viderspun i Opra Vinfri.

Povezana vest:  Srpska kinematografija na 24. festivalu u Herceg Novom

Među deset, po oceni američkih kritičara sjajnih ostvarenja koja su ove godine nominovana za glavnu nagradu izdvajaju se dva. Prvi je britanska istorijska drama „Kraljev govor“ koja dolazi sa 12 nominacija. Ova dirljiva priča o odnosu između budućeg monarha koji pokušava da savlada mucanje i običnog čoveka koji mu u tome pomaže, već je osvojila nagrade američkih Udrženja reditelja, producenata i filmskih glumaca i važi za glavnog favorita.

Gotovo iste šanse kritičari i mediji daju filmu „Društvena mreža“ Dejvida Finčera koji je, takođe, snimljen po istinitom događaju. Film govori o harvardskom studentu Marku Cukerbergu čija se programerska ideja pretvara u globalnu društvenu mrežu Fejsbuk koja će ga za samo šest godina načiniti najmlađim milijarderom u istoriji.

Za najbolji film konkurišu još baletski psihološki triler „Crni labud“ Darena Aronofskog, „127 sati“ Denija Bojla, još jedna istinita priča o alpinisti Aronu Ralstonu koji se, zarobljen ispod stene, bori za život, sportska drama „Borac“ Dejvida O. Rasela o profesionalnom bokseru koji pokušava da povrati staru slavu i avanturistički vestern o osveti i hrabrosti „Čovek zvani hrabrost“ Džoela i Itana Koena.

Povezana vest:  Demi Mur počela da gubi uloge, u filmu o Lindi Lovelace menja je Meri-Luis Parker

Iznenađenje bi mogli da prirede i naučnofantastični triler „Početak“ Kristofera Nolana, o čoveku koji poseduje moć da manipuliše snovima, komedija o lezbijskoj porodici „Deca su u redu“ Lise Čolodenko, drama „Zima do kostiju“ Debre Granik o 17-godišnjoj devojci koja se brine o bolesnoj majci i dvoje mlađe braće u ruralnom i socijalno degradiranom okruženju, ali i po mnogima izvaredni animirani film koji je na bioskopskim blagajnama postigao zavidne rezultate – „Priča o igračkama 3“.

Za Oskara za najbolju režiju, koji je prošle godine prvi put osvojila jedna dama – Ketrin Bigelou za film „Katanac za bol“ – nominovano je šest reditelja: Daren Aronofski (Crni labud), Dejvid O. Rasel (Borac), Tom Huper (Kraljev govor), braća Koen (Čovek zvani hrabrost) i Dejvid Finčer (Društvena mreža) kome kritičari daju najveće izglede.

Sva predviđanja govore da će Oskar za najbolju mušku ulogu otići Kolinu Firtu za portret mucavca koji postaje kralj Džordž VI u filmu „Kraljev govor“. Uz ovog sjajnog britanskog glumca nominovani su još Havijer Bardem za „Prelepo“, prošlogodišnji dobitnik Džef Bridžiz za film „Čovek zvani hrabrost“, Džesi Ajzenberg za „Društvenu mrežu“ i Džejms Franko za „127 sati“.

U ženskoj kategoriji glavni favorit je Natali Portman za ulogu balerine koju izjedaju sumnje u „Crnom labudu“. Tu su još Anet Bening za „Deca su u redu“, Nikol Kidman za „Put u nepoznato“, Mišel Vilijams za „Blue Valentine“ i mlada i talentovana glumica Dženifer Lorens za koju mnogi kritičari smatraju da bi potpuno zasluženo osvojila Oskara za ulogu koju je odigrala u sumornom filmu „Zima do kostiju“.

Povezana vest:  "Captain America" zaradio više od "Harryja Pottera"

Kada je reč o epizodnim ulogama najveće šanse, u ženskoj kategoriji, daju se Melisi Leo (Borac) i 14-godišnjoj Hejli Stejnfeld (Čovek zvani hrabrost) koju neki porede sa Anom Pakin u filmu „Klavir“ i Tejtum O’Nil u „Mesecu od papira“. Uz njih su Helena Bonam Karter (Kraljev govor), Ejmi Adams (Borac) i Džeki Viver (Animal Kingdom).

U muškoj kategoriji najviše se računa na Kristijana Bejla (Borac) i Džefrija Raša (Kraljev govor), ali bi nagradu mogli da ponesu i Džon Houks (Zima do kostiju), Mark Rufalo (Deca su u redu) i Džejmi Rener (Grad lopova).

U kategoriji za najbolji strani film nominavni su: meksički „Prelepo“ Alehandra Gonzalesa Injaritua, danski „U boljem svetu“ Suzane Bir i grčki „Očnjak“ Jorgosa Lantimosa, kao i kanadski „Požari“ Denija Vilneva i alžirski „Hors la loi“ Rašida Bušarebea, dok se Oskaru za najbolji animirani film mogu nadati autori crtaća: „Priča o igračkama 3“, „Iluzionista“ i „Kako da trenirate svog zmaja“.