Promocija knjige „Srpski film pedesete“ Saše Radojevića biće održana u petak, 25. avgusta u 18 časova u Centru za kulturu Smederevo u okviru programa 6. Dunav Film Festa.

Zahvativši po sopstvenim rečima „širu skalu filmova”, Saša Radojević čvrsto stoji na stanovištu da, najpre, u ovoj dekadi ima šta da se revalorizuje, a potom, da su obrisi pojedinih autorskih izraza počeli da se ukazuju već tada (primeri Vojislava Nanovića i Žike Mitrovića), i da su u svojoj estetskoj ravni neki od ovih filmova bili anticipativni u odnosu na modernistički bum šezdesetih.

Povezana vest:  "Sumrak saga: Praskozorje prvi deo" na samom vrhu Box Office liste!

Žanrovske obrasci profilisani su već u ovoj dekadi, bez obzira što je nasleđe NOB-a bilo inspiracija, ali i sputavajući faktor.

Kroz osam poglavlja, Saša Radojević reafirmiše jednu tradiciju koja je mnogo više vredela nego oficijelni glas koji je o njoj preostao.  

Saša Radojević rođen je u Beogradu, gde je i diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti. Pisao je scenarije za dokumentarne TV serije i kratke filmove. Objavio je roman „Divlje senke” i filmsku studiju „Mit o Frankenštajnu”. Priredio je zbornike o filmu „Džon Vu: od Honga do Holivuda”, „Nova filmska Evropa” i „Nezavisni autori u novom veku tehničke reprodukcije”.

Povezana vest:  Zlatni lav Venecijanskog festivala za film “Događaj” u režiji Odri Divan

Koautor je scenarija za dugometražne igrane filmove „Zemlja istine, ljubavi i slobode” (2000), „Jug jugoistok” (2005), „Doktor Rej i đavoli” (2012) i „Petlja” (2015), scenarista filma „Država” (2013) i reditelj i scenarista filmova „Poljupci” (2004) i „Narcis i Eho” (2011), „Žigosana” (2015), „Porodica” (2015) i „Aleksandra” (2019).

Ostvario je glumačke role u dvanaest filmova.

Šesto izdanje Dunav Film Festa traje do nedelje, 27. avgusta u Smederevu. Glavna lokacija festivala i ove godine biće Mali grad Smederevske tvrđave, dok će publika i dalje uživati na lokacijama poput Dunavskog parka, Platoa kod Кarađorđevog duda, na letnjoj sceni i u bioskopu Centra za kulturu Smederevo. Festival je takmičarskog karaktera i žiri svake godine čine relevantni filmski radnici koji će dodeliti nagradu Dunavska lađa za najbolji film u takmičarskoj selekciji.

Povezana vest:  Danijel Krejg najplaćeniji Bond ikada

Više o programu na sajtu festivala: https://dunavfilmfest.rs/