Na 48. Toronto film festivalu, u okviru sekcije “Midnight madness” koja je posvećena autorskim filmovima sa elementima horora, premijerno je prikazan novi film reditelja Mladena Đorđevića “Radnička klasa ide u pakao”. Nakon pozitivnih reakcija publike neposredno nakon premijere, film je dobio odlične kritike stručne javnosti.

Na poznatom sajtu ScreenAnarchy, posvećenom kultnim i žanrovskim ostvarenjima, Kurt Halfyard donosi opširan prikaz filma“Đorđevićevo najnovije socio-političko ostvarenje je duhovita mešavina žanrova. Film je masterklas na temu eskalacije. U isto  vreme film je zabavan, populistički i umetnički, a pomalo koketira sa trešom. Đorđević ima  vrhunsku veštinu za pronalaženje  zanimljivih lica. To se odnosi ne samo na Tamaru Krcunović, koja sa dubokom izražajnošću igra Cecu, već i na celokupnu glumačku ekipu koja tumači niz drugih likova.”  Kurt Halfyard završava recenziju rečima: “Gledanje ovog filma je grupna terapija. Živeo Praznik rada! “

Pišući za Cineeuropa Vladan Petković ističe doprinos direktora fotografije Dušana Grubina i montažera Lazara Predojeva i dodaje:  “Samosvojni reditelj Mladen Đorđević nudi još jednu dijaboličnu viziju propalog srpskog društva. On nastavlja sa svojom divljom imaginacijom, beskompromisnim, transgresivnim i duboko mračnim pristupom.”

Christopher Cross na sajtu Drink in the Movies pored pozitivnih komentara pravi osvrt na odabir teme koja se dotiče klasne borbe i tim povodom kaže: Đorđevićev mračni smisao za humor je srce filma. Scenario ističe apsurdnost kapitalizma, zamenjujući ga obožavanjem đavola.”

Upravo sa ovakvim tumačenjem složio se i reditelja filma Mladen Đorđević kada je podelio svoje utiske nakon premijere filma: “Veoma sam zadovoljan reakcijama publike. Kako film predstavlja socio-politički horor sa elementima crnog humora, ono što mi je posebno zapalo za oko jeste da se publika prilično smejala i to na pravim mestima. Iznenadilo me to da je njihov crni humor veoma sličan našem.”

Pozitivne ocene dobila je celokupna filmska ekipa. Kritičar Joseph Perry dajući četiri zvezdice filmu, zaključuje svoju kritiku objavljenu na sajtu The Scariest Things: “Glumačka ekipa je fantastična, a kamera Dušana Grubina savršeno dočarava sumornost mesta u kome se dešava radnja. Film toplo preporučujem.”

 Festival u Torontu jedan je od najznačajnijih svetskih festivala poput filmske smotre u Kanu, Veneciji, Berlinu i Sandens festivala, a film Mladena Đorđevića je prvi film sa Balkana koji je prikazan u sekciji “Midnight madness”.

Povezana vest:  Velika podrška projektu filma „Narodna drama” u režiji Mirjane Karanović od strane francuskog Nacionalnog centra za film i pokretne slike

Pored reditelja Mladena Đorđevića, autorsku ekipu čine direktor fotografije Dušan Grubin, montažer Lazar Predojev, kompozitor Kalin Nikolov, scenografkinja Zorana Petrov, kostimografkinja Jelena Đorđević, maskekar Evi Zafir i snimatelji zvuka Momčil Božkov i Nenad Šćiban, a producenti su Milan Stojanović (Sense Production), Mladen Đorđević (Banda), Martička Božilova (Agitprop), Maria Drandaki (Homemade Films), Ivan Marinović (Adriatic Western), Ankica Jurić Tilić (Kinorama), Anamaria Antoci (Tangaj Production) i Ivica Vidanović i Nevena Savić (Cinnamon Film).

Povezana vest:  Sin Dejvida Bouvija želi da režira film s ocem

Projekat za film ‘’Radnička klasa ide u pakao’’ podržali su Filmski centar Srbije, Bugarski nacionalni filmski centar, Grčki filmski centar, Filmski centar Crne Gore, Hrvatski audio-vizuelni centar i pan-evropski fond Euroiumaž.

Domaća publika film će moći da pogleda u prvoj polovini sledeće godine u bioskopima.

Foto: Sense production / Banda