kristijan_bejl_mark_volberg_bokser

Prva nominacija i prvi Oskar za Kristijana Bejla

Posle prve nominacije, britanski glumac Kristijan Bejl dobio je i prvog Oskara, za epizodnu ulogu u filmu „The Fighter“.

Film „Fighter“ je priča o putu ka uspehu boksera Mikija Vorda (Mark Volberg), koji stiže do titule šampiona u velter kategoriji uz pomoć brata i trenera Dikija (Kristijan Bejl), bivšeg boksera čiju je karijeru omela droga.

-Mnogi filmovi su jednostavno briljantni, ali o njima niko ne priča. Imali smo mnogo sreće da se večeras nađemo ovde – kazao je Bejl primajući nagradu i posebno se zahvalio režiseru filma Dejvidu O. Raselu.

Povezana vest:  Specijal trejler "Persi Dzekson Kradljivac munje"

Bejl, koji je filmsku karijeru počeo u 14. godini, za ulogu Dikija Eklunda smršao je jednako drastično koliko je dobio na muskulaturi pripremajući se za film „Američki psiho“ iz 2000.

-To je uloga boksera velter kategorije koji tone u krek. Ne znam za vas, ali ja nikada nisam video boksera velter kategorije ili čoveka na kreku sa velikim stomakom. Zato nisam imao izbora – kazao je glumac u intervjuu magazinu Empajer.

Povezana vest:  Premijera filma "DODIR" u četvrtak, 08. decembra u Domu omladine

Rođen 1974. u Velsu, Bejl je od detinjstva išao glumačkim koracima svoje sestre, pojavljujući se najpre u reklamama. Na velikom ekranu debitovao je 1987, u Spilbergovom filmu „Carstvo Sunca“, u kojem je igrao britanskog mladića tokom okupacije Šangaja.

Ubrzo se okreće zrelijim ulogama, uljučujući onu u filmu „San letnje noći“ (1999) sa Kevinom Klajnom i Mišel Fajfer.

Povezana vest:  Snima se i poslednjih pet filmova o avanturama Poaroa

Godinu dana kasnije, postiže veliki uspeh kao japi ubica u „Američkom psihu“, nakon čega dobija ulogu Betmena u filmovima Kristofera Nolana „Betmen počinje“ (2005) i „Mračni vitez“ (2008).

Kristijan Bejl je 11 godina u braku sa glumicom Sibi Blažić, sa kojom ima petogodišnju ćerku.