Smotra dokumentarnog filma DokZima, novi projekat mladih filmskih autora održava se tokom decembra u Beogradu i Novom Sadu.

U želji da osveži, podseti i angažuje publiku, kroz domaće dokumentarne filmove i razgovore sa autorima, DokZima predstavlja platformu za promociju neretko skrivenog sveta domaćeg dokumentarnog filma bioskopskoj publici.

Nakon uspešnog starta projekta i projekcije filma „Flašaroši“ autora Nemanje Vojinovića, sledeći film koji će publika moći da pogleda jeste dokumentarno ostvarenje „Prizvan i pozvan“ autora Srđe Vuča i Luke Papića. Film će biti prikazan u sredu, 13. decembra u 20 časova u Dvorani Kulturnog centra Beograda (DKC), i u ponedeljak, 18. decembra u 19 časova u Kulturnom centru Novog Sada. Nakon projekcija biće održan razgovor sa autorima.

Povezana vest:  Počelo snimanje komedije "Stado"

Prizvan i pozvan je politička komedija sa tragičnim posledicama koja, promatrajući jedan od najčudnijih perioda u srpskoj političkoj istoriji, govori o četiri bivša predsednička kandidata, danas neprilagođena antiheroja koji se prisećaju svog učešća na prvim višestranačkim izborima 1990. i ponovo proživljavaju taj, za sve njih, sudbonosan događaj, ne shvatajući da oni igraju samo sporedne uloge.Film je premijerno prikazan na festivalu IDFA u Amsterdamu i postigao je veliki festivalski uspeh u zemlji, širom regiona i sveta.

Povezana vest:  Poltergajst zaposeo Savamalu

„Prizvan i pozvan“ je dobitnik nagrade publike za najbolji evropski film i nagrade žirija za najbolju montažu na ovogodišnjem Beldocs festivalu. Film je osvojio i specijalno priznanje na Underhill festivalu u Podgorici, kao i nagradu za najbolji dokumentarni film na međunarodnom festivalu Ciudad de Mexico.

DokZima – Smotra dokumentarnog filma nastala je sa ciljem da postane dodatna spona između mladih autora dokumentarnih filmova i distributera koja će, uz pomoć projekcija u dva grada, pokušati da podstakne širu publiku da se vrati u bioskop. Pored domaćih festivala poput BELDOCS-a, Festivala Slobodna zona, bioskopska distribucija ovih ostvarenja je svedena na minimum.

Povezana vest:  Film “Zona Zamfirova drugi deo” večeras dobio dvesta hiljaditog gledaoca

DokZima se realizuje u produkciji filmske kuće Set Sail Filma, u saradnji sa udruženjem dokumentarista Doksrbija, a uz podrsku Ministarstva kulture Republike Srbije.

Trejler filma „Prizvan i pozvan“: https://mubi.com/en/films/invoked-2022/trailer