Prolećno izdanje Mreže festivala Jadranske regije počinje u četvrtak, 11. aprila besplatnom projekcijom filma „Luksemburg, Luksemburg“ ukrajinskog reditelja Antonia Lukiča u mts Dvorani sa početkom u 18 časova. Besplatne ulaznice za film mogu se preuzeti na blagajni mts Dvorane.

Film koji od premijere u Veneciji ne prestaje da osvaja srca publike biće simultano prikazan u bioskopima koji čine Mrežu festivala, u Beogradu, Herceg Novom, Ljubljani, Sarajevu i Zagrebu.

Komedija „Luksemburg, Luksemburg“ dobitnik je nagrade publike za najbolji film Mreže festivala Jadranske regije – Adriatic Audience Award dodeljene na 29. Festivalu autorskog filma u Beogradu.

Povezana vest:  Japanizam u DOB-u

„Luksemburg, Luksemburg“ je duhovit film o očevima i sinovima. Iako svet obiluje prelepim mestima za umiranje, Luksemburg nije među njima. Kada saznaju da je njihov otac bolestan, blizanci Kolja i Vasja odlaze na put u Luksemburg kako bi se pozdravili s njim poslednji put. Hoće li muškarac kog zateknu biti isti onaj opaki frajer kog se sećaju? Inspiraciju za ovu “tragikomediju o dva muškarca u potrazi za velikim ocem”, kojom pokušava da demistifikuje figuru oca, Lukič crpi iz ličnog iskustva.

U glavnim ulogama potpuno različitih identičnih blizanaca Vasje i Kolje gledamo Amila i Ramila Nasirova, osnivače i članove popularnog ukrajinskog hip-hop benda Kurgan & Agregat.

Povezana vest:  Čarli Šin možda u nastavku Plaćenika

Nakon otvaranja Prolećnog izdanja u bioskopima, program se nastavlja na online platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba. Publika će besplatno online od 12. do 21. aprila moći da pogleda film „Kako se kresnuti“ rediteljke Moli Mening Voker, prošlogodišnjeg pobednika Zagreb Film Festivala, i ekološki dokumentarac „Plastična fantazija“ nemačke rediteljke Ize Vilinger.

Program je besplatan za sve gledaoce s teritorije pet zemalja članica Mreže, uz prethodnu registraciju na platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba.

Povezana vest:  Održana svetska premijera "Hobita" u Velingtonu

Komedija „Luksemburg, Luksemburg“ biće prikazana u domaćim bioskopima (mts Dvorana i Cinegrand Niš) samo tokom sedam dana, od 11. do 18. aprila.

Prolećno izdanje jedinstven je događaj koji okuplja vodeće festivale regiona udružene u Mrežu festivala Jadranske regije: Sarajevo Film Festival (BiH), Filmski festival Herceg Novi (Crna Gora), Ljubljanski međunarodni filmski festival (Slovenija), Festival autorskog filma (Srbija) i Zagreb Film Festival (Hrvatska).

Mrežu festivala Jadranske regije podržava Potprogram MEDIA Programa Kreativne Europe i Ambasada Švajcarske u Bosni i Hercegovini.

TRAILER „Luksemburg, Luksemburg“: https://youtu.be/JY_zrGQa2Ws

Foto: Promo