Dobitnik Zlatnog medveda za najbolji film nedavno završenog Berlinskog festivala, film Dahomej (Dahomey), autorke Mati Diop, svoju srpsku premijeru imaće na ovogodišnjem Beldocs festivalu, koji će se održati od 22. do 29. maja 2024. godine u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji. Diop je francuska autorka senegalskog porekla koja je za svoj prvi dugometražni igrani film Atlantiques 2019. godine osvojila nagradu žirija na Kanskom festivalu.

„Izuzetno nam je drago što ćemo prikazati ovaj izvanredni, poetski dokumentarac koji otvara jedno jako značajno pitanje današnjice, ali i budućnosti. Posebna je čast prikazati najbolji film Berlinalea, jednog od tri najveća svetska festivala, gde već drugu godinu zaredom glavnu nagradu uzima dokumentarni film. Ovo sve govori o snazi dokumentarnog filma koja se sve više prepoznaje.“, izjavila je direktorka Beldocsa, Mara Prohaska Marković.

Povezana vest:  Filmski vikend "ZABORAVLJENI KLASICI" u Domu omladine

Ovo dokumentarno ostvarenje prati proces restitucije nasleđa oduzetog tokom osvajanja kraljevine Dahomej, današnje države Benin, od strane francuske kolonijalne sile. Godine 2021. odobreno je i organizovano vraćanje 26 artefakta iz francuskog muzeja Beninu. Ova selekcija predmeta predstavlja samo jedan mali deo afričke baštine koja je oduzeta tokom evropskih imperijalističkih pohoda. Procedura vraćanja ovih materijalnih dobara pokreće debatu među studentima na Univerzitetu Abomej-Kalavi u Beninu, emitovanu na univerzitetskom radiju. Nove generacije pokušavaju da odgonetnu pravi način odnošenja prema povratku ukradenog dela istorije. Kroz dinamičan debatni format, Dahomej ima za cilj da postavi mlade ljude u prve rovove bitke za oslobođenje i redefinisanje afričke kulture po njihovim pravilima.

Povezana vest:  Komedija "Sve što poželiš" od sutra u bioskopima

„Pitanje vraćanja afričkih kulturnih artefakta otetih tokom kolonijalnog perioda francuske istorije pre svega se tiče mladih u Africi, čija mišljenja na ovu temu još uvek nisu stigla do javnosti. Umesto toga, oni su nadjačani u političkom miljeu ili zarobljeni u akademskim krugovima.“ rekla je rediteljka Diop, koja naglašava da tema restitucije i povratka odjekuje u njenom celokupnom dosadašnjem radu.

Povezana vest:  Specijalna projekcija filma za sve koji su singl

Trejler: https://www.youtube.com/watch?v=fZp8VjJfUgg

Foto: Kadar iz filma DAHOMEJ