fest_neprijatelj_grupna

U Beogradu zatvoren 39. Fest (FOTO)

Poslednje večeri FEST-a na svečanoj ceremoniji pre početka premijere filma Neprijatelj reditelja Dejana Zečevića, predsednik žirija programa Evropa van Evrope režiser Goran Paskaljević uručio je nagradu Eritrocit makedonskom režiseru Milču Mančevskom za film Majke, koji je pobedio u ovogodišnjem takmičarskom programu. Mančevski se primajući nagradu zahvalio glumcima, ekipi filma, distributeru Manaki filmu i FEST-u.

Priznanje „Eritorcit“, koje čini replika sklupture „Eritrocit“ umetnika Nikole Pešića, Mančevskom je uručio predsednik žirija Goran Paskaljević.

U obrazloženju žirija navodi se da je nagrada dodeljena filmu „Majki/Majke“ za suptilno istraživanje istine i fikcije u tri namerno raznolike epizode i smelo pomeranje granice između fikcije i dokumentarnog, kako bi se preneo snažan osećaj još prisutnog matrijarhata u makedonskom društvu.

Povezana vest:  Film "Bićemo prvaci sveta" pogledalo 150. 000 ljudi

Reditelj Mančevski je za film „Majki/Majke“ nagrađen i priznanjem „Nebojša Đukelić“ koje svake godine dodeljuje Udruženje filmskih kritičara i novinara za najbolji film prikazan na festivalu.

Nagrada srpskog ogranka FIPRESCI za najbolji film prikazan na 39. Festu dodeljena je filmu „U boljem svetu“ Suzan Bir, suptilnoj priči o teškoćama odrastanja u kojoj je naglašeno da nasilje ne mora uvek da pobedi.

Specijalna nagrada srpskog ogranka FIPRESCI pripala je reditelju Rejfu Fajnsu za film „Koriolan“.

Pored Milča Mančevskog publici u Sava centru su se obratili direktor Direkcije FEST-a Miloš Paramentić koji je rekao da FEST opet proživljava svoje najbolje godine, a umetnički direktor Borislav Anđelić istakao je novi optimizam ovogodišnjeg FEST-a. Selektor Ivan Karl dodao je da su za dobar festival potrebni dobri filmovi, publika i tradicija, a da FEST sve to ima.

Povezana vest:  Kluni: Bred Pit i Met Dejmon su brutalne šaljivdžije

fest_neprijatelj_vukNakon uručenja nagrade u Velikoj sali Sava centra premijerno je prikazan film „Neprijatelj“ reditelja Dejana Zečevića koji govori o manipulaciji životima i strahovima, o tankoj liniji od prijatelja do neprijatelja. Velikim aplauzom gledaoci su pozdravili ekipu filma Neprijatelj među kojima su bili glumci Aleksandar Stojković, Vuk Kostić, Tihomir Stanić, Slavko Štimac, Ljubomir Bandović, Dragan Marinković i drugi. Reditelj Dejan Zečević je, iako protokolarno proglasio Festival zatvorenim, pre svega pozvao gledaoce na sledeći, jubilarni 40. FEST.

Povezana vest:  Leonardo Dikaprio kriv za raskid Zeka i Vanese

Radnja filma se događa 1995. godine. Mali inžinjerijski vod dočekao je Dejtonski mir u planinama nedaleko od ruševina fabrike uništene u borbama. Svi pripadnici jednice nose mračna sećanja na protekle godine i svako pokušava da se sa njima nosi na sopstveni način.

Na 39. Festu koji je 25. februara otvorio britanski glumac i reditelj Rejf Fajns, prikazano je 70 filmova u šest programskih celina: Evropa van Evrope, Evropa u Evropi, Glavni program, Holivud, Panorama svetskog filma i Izabrani dokumentarci.

Ovogodišnji Fest posetilo je 93.000 ljudi sa kupljenim ulaznicama, a filmove u Sava centru, Domu omladine Beograd i Dvorani kulturnog centra Beograd ukupno je gledalo oko 115.000 ljudi.

PHOTO: ataimages.rs

 {vsig}FEST_2011_NEPRIJATELJ{/vsig}