Montevideo-Bog-te-video_plakat

Premijera filma „Montevideo“ otkazana na Palama

 

Kulturni centar Pale saopštio je danas da je, zbog moralnih i bezbednosnih razloga, otkazao prikazivanje filma „Montevideo, Bog te video“, koje je bilo planirano za večeras i sutra uveče, a oni koji su kupili karte pozvani su da vrate karte i uzmu novac. Do otkazivanja premijere ovog filma došlo je nakon izjave srpskog glumca i režisera Dragana Bjelogrlića u intervjuu Radio Sarajevu uoči sarajevske premijere filma „Montevideo, Bog te video“, održane u petak, da mu je žao što premijeri neće prisustvovati ratni general Armije BiH Jovan Divjak, koji je dan ranije uhapšen u Beču.

Povezana vest:  Projekcija uz prisustvo autora: Film "El Šat - Nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka u Muzeju afričke umetnosti

Divjak je na osnovu poternice Srbije uhapšen u četvrtak na bečkom aerodromu zbog zločina pocicnjenih u Dobrovoljačkoj ulici početkom maja 1992. godine u Sarajevu.

Na sarajevskoj premijeri i glumac Sergej Trifunović pojavio se u majici s likom Divjaka.

Trifunović je u izjavi Tanjugu rekao da se radi o slučajnosti, a ne o gestu.

„Bili smo na žurci povodom filma ‘Montevideo’, u ‘Meeting Point’ bioskopu u Sarajevu, gde se igralo i zabavljalo i ja sam se oznojio i hteo da odem u hotel da promenim majicu, a neko mi je u gužvi rekao:

-Nema potrebe, imamo par majica i dobacio mi neku crnu u najlon kesi’ – rekao je Trifunović.

Povezana vest:  "Paklene ulice 7" u bioskopima u aprilu

Nakon ovih događaja, građani Pala su na internet portalu pozvali na bojkot filma, a danas su to saopštenjem učinili i borci i porodice poginulih boraca i civila iz Istočnog Sarajeva.

Regionalni odbor boračkih organizacija Sarajevsko-romanijske regije traži da se režiser filma Bjelogrlić i glumac Trifunović izvine „bar porodicama mučki ubijenih žrtava u Dobrovoljačkoj ulici, ako neće srpskom narodu“.

-Smatramo da su njihove izjave poniženje, prvenstveno za svu našu poginulu braću, a pogotovo za mučki ubijene redovne vojnike JNA u Dobrovolajčkoj ulici u Sarajevu 1992. godine, u cicjem ubistvu je dirketno učestvovao i ratni zlocicnac Jovan Divjak, kojeg te osobe ovih dana žale i podržavaju – kaže se u saopštenju.

Povezana vest:  Za Oskara za najbolji film na stranom jeziku kandidati iz 85 zemalja

Članovi Facebook grupe na kojoj je pozivano na bojkot filma „Montevideo, Bog te video“, a koja je okupila više od 1.000 članova, najavili su protestno okupljanje sa transparentima pred Centrom za kulturu Pale u vreme premijere, a pozvali su i na prisluživanje sveća u Crkvi uspenja presvete Bogorodice u Palama.

-S obzirom da je premijera otkazana, pozivamo sugrađane da danas prisluže sveće i na taj način odaju počast stradalim vojnicima u Dobrovoljačkoj ulici – navedeno je na paljanskom portalu, na kojem je i pokrenuta inicijativa za bojkotom filma.