bjela_film

Bjelogrlić se izvinio porodicama nastradalih u ratu

 

Glumac i reditelj filma „Montevideo, Bog te video“ Dragan Bjelogrlić izvinio se danas svima koji su se iz bilo kog razloga osetili povređenim zbog njegove nedavne izjave u Sarajevu, posebno porodicama nastradalih u ratu.

-Došao sam da se javno i iskreno izvinim ljudima kojima je moja nesvesna izjava nanela bol. Došao sam i zbog svoje boli što je nesrećan splet okolnosti doveo u pitanje čitav moj životni moto, moj ljudski i profesionalni integritet – kazao je Bjelogrlić na konferenciji za novinare u punom „Medija centru“.

On je rekao da je celokupno svoje filmsko umeće uložio u film „Montevideo, Bog te video“, kako bi poručio svom narodu da „postoji neko ko ga voli i ceni, koji ga ne tretira kao čergu Cigana, kao bandu ubica i kao ludake sa Balkana bez budućnosti“.

Bjelogrlić je kazao da mu je žao što je na „tendenciozno i namešteno pitanje“ – da li mu je žao što sarajevskoj premijeri filma nije prisustvovao Jovan Divjak – uopšte dao odgovor.

-Na takvo pitanje je nemoguće dati normalan i ljudski odgovor, jer vas svaki odgovor stavlja u poziciju sudije. Moj odgovor ‘da, žao mi je’, nažalost, izjednačio se sa stavom da mi je žao što je uhapšen, odnosno da nije kriv – dodao je on.

Povezana vest:  Susan Sarandon ostavila Tima zbog duplo mlađeg frajera

Bjelogrlić je objasnio da bi voleo da njegov film, koji Srbiju i Srbe prikazuje u najboljem mogućem svetlu, vide svi i da je mislio da takav film treba da vidi čak i Divjak.

-Smetnuo sam s uma da čovek osumnjičen za ratne zločine ne može biti izjednačen sa svakim drugim gledaocem i pogrešio sam – kazao je reditelj i dodao da oseća veliku odgovornost što zbog njegove greške strada film.

-Svi koji su gledali ‘Lepa sela lepo gore’, ‘Rane’ i ‘Montevideo’ mogu znati kakav je moj umetnički i lični stav o zemlji u kojoj živim. Ja svoj patriotizam ne mogu, ne želim i neću da dokazujem rečima – naglasio je Bjelogrlić i primetio da bi bila nepravda ako bi jedna nepromišljena i trapava izjava dovela u pitanje njegovu odanost narodu.

Poznati glumac je kazao da je bilo lakše ne pojaviti se u Sarajevu nakon informacije o Divjakovom hapšenju i demonstracija ispred amabasade Srbije i bioskopa. „Sada vidim da je bilo i pametnije“, dodao je on.

Povezana vest:  Robert Patinson kao zavodnik u filmu Bel Ami

Bjelogrlić je naveo da su ga pitali pre dolaska u Sarajevo da li iz filma može da izbaci srpsku himnu, ali je on odbio i sa tim saznanjem došao u prestonicu BiH gde je cela ekipa doživela stojeće ovacije.

-Apsurdno je da se jedan umetnički i profesionalni trijumf u Sarajevu, gde se posle dve decenije čula srpska himna, pretvorio u nastavak nesrećnog i nepotrebnog rata, završenog pre 16 godina – rekao je Bjelogrlić i dodao da ne bi voleo da rezultat svega toga bude da narod u Republici Srpskoj ne vidi film.

Na zahtev novinara da prokomentariše negativne izjave Gorana Paskaljevića povodom tog slučaja, Bjelogrlić je zamolio predstavnike medija da ne traže od njega da ovaj čin pretvori „u prepucavanje sa zlobnim i zavidnim kolegama, koji očigledno ne mogu da mu oproste uspeh“.

Konferenciji za novinare prisustvovao je veći deo glumačke ekipe, ali nije se pojavio Sergej Trifunović, koji je takođe prethodnih dana bio na meti medija zbog pojavljivanja u majici sa likom Divjaka.

Povezana vest:  Mladićevi branioci protiv Mladićevih tužilaca na Beldocsu

Bjelogrlić je rekao da Trifunović nije želeo da zloupotrebi njegovu konferenciju za novinare i odbio je da odgovara na pitanja vezana za ponašanje poznatog glumca.

-Jedino mogu da vam kažem da kada smo došli u Sarajevo i prolazili kroz demonstracije, Sergej me je pitao ko je Divjak i da je na premijeri nosio džemper, a šta je imao ispod toga, ja ne znam – objasnio je on.

Bjelogrlić je rekao da on nije sastavljao spisak VIP zvanica, na kome se po informacijama nekih medija nalazio i Divjak, i da to rade organizatori premijere i producenti.

-Ja sam na premijeru pozvao samo četiri osobe – Sašu Lošića, Ivicu Osima, Pjera Žalicu i Faruka Sokolovića. I na premijeru u Sava centru pozvao sam svoje prijatelje – objasnio je on i dodao da je Divjaka video svega nekoliko puta – prvi put na Sarajevo film festivalu 1998. i poslednji put 2003. na istoj manifestaciji, pri čemu među njima nije bilo nikakvog posebnog odnosa.