Partizanski_Film_Plakat

Predavanje o partizanskim filmovima u DOB-u

Dramaturg i filmski kritičar Dimitrije Vojnov održaće predavanje pod nazivom „Istorijski tobogan“ na temu nastanka i razvoja partizanskog filma u bivšoj Jugoslaviji, sutra u Domu omladine Beograd, u okviru Ciklusa predavanja „Partizanski film“.

Na predavanju će biti reči o akcionim filmovim Hajrudina Krvavca i Žike Mitrovića koji koriste NOB samo kao ambijent za svoje „žanrovske priče’, kao i o ostvarenjima Veljka Bulajića, saopšteno je iz DOB-a.

Povezana vest:  „Torinski konj“ u Dvorani Doma sindikata od 6. oktobra

Partizanski film je jedna od retkih tekovima jugoslovenskog filma koja se može smatrati potpuno autohtonom. Iako su mnoge kinematografije snimale filmove o Drugom svetskom ratu, nijedna nije uzela ovu temu kao okosnicu svoje produkcije u svim žanrovima, primenila na nju sve autorske postupke i sagledala je u nizu najrazličitijih rakursa.

Partizanski film danas prdstavlja jedan od ključnih temelja jugonostalgije, ne samo kao artefakt jednog „boljeg“ ili „humanijeg“ društva koga više nema, već i jedne kinematografije koja u današnjim okolnostima deluje nedostižno.

Povezana vest:  OD DANAS U SVIM BIOSKOPIMA "IGRA ISTINE", IGRA KOJA LEDI KRV U ŽILAMA