Film „Obični ljudi“ najbolji po oceni FIPRESCI Srbija

ordinary_people_posterMeđunarodna federacija filmskih kritičara FIPRESCI (Federation Internationale de la Presse Cinematografique), osnovana je 1930. godine u Parizu. FIPRESCI je danas najveće i najznačajnije udruženje filmskih kritičara i novinara u svetu. Naša sekcija FIPRESCI Srbija jedna je od 50 nacionalnih sekcija FIPRESCI širom sveta. Grupa filmskih kritičara sa prostora bivše Jugoslavije osnovala je YU FIPRESCI početkom sedamdesetih godina prošlog veka. Članovi srpske sekcije FIPRESCI su eminentni filmski kritičari i novinari. Osim godišnjih filmskih nagrada, koje se dodeljuju u januaru za proteklu godinu, naša sekcija tradicionalno održava i FIPRESCI radionicu filmske kritike u avgustu.
Godišnje FIPRESCI Srbija (YU FIPRESCI) filmske nagrade dodeljuju se od 1993. godine. One su rezultat glasanja članova srpske sekcije FIPRESCI i jedine su stručne godišnje filmske nagrade za srpski film. Tradicionalno se dodeljuju nagrade; za najbolji film, reditelja, mušku i žensku ulogu, scenario, fotografiju, montažu, muziku, scenografiju i strani film. Ove godine po prvi put smo dodelili i nagradu za najbolji glumački ansambl. Nagrada za životno delo i trajni doprinos srpskoj kinematografiji pripala je našem nedavno preminulom kolegi novinaru i filmskom kritičaru Vuku Pavloviću, koja mu je dodeljena posthumno. 
Nacionalna sekcija FIPRESCI tokom cele 2009. kao i ranijih godina učestvovala je na svim domaćim filmskim festivalima. Kao članovi žirija kritike FIPRESCI članovi naše sekcije učestvovali su na mnogim prestižnim filmskim festivalima širom sveta. 
U 2009. godini dodeljeno je ukupno 11 FIPRESCI nagrada na filmskim festivalima širom Srbije, od Beogradskog FEST do Niškog glumačkog festivala i sve nagrade su svečano uručene dobitnicima. U protekloj 2009. godini FIPRESCI nagrade su dodeljene na 37. FEST-u, 56. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma, Festivalu „Cinema City“ u Novom Sadu, Sopotskom festivalu, 16. Palićkom festivalu evropskog filma, 33. Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, 44. Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu i na 15. festivalu autorskog filma u Beogradu.

Povezana vest:  Debitantski dokumentarac rediteljke Tee Lukač premijerno u Domu omladine Beograda

Pobednici 2009:

NAJBOLJI FILM: „OBIČNI LJUDI“ (reditelj: Vladimir Perišić)
NAJBOLJi REDITELJ: DARKO LUNGULOV (za film „Tamo i ovde“)
NAJBOLJA ŽENSKA ULOGA: MIRJANA KARANOVIĆ (za ulogu u filmu „Tamo i ovde“) 
NAJBOLJA MUŠKA ULOGA: MILOŠ SAMOLOV (za ulogu u filmu „Čekaj me ja sigurno neću doći“)
NAJBOLJA MONTAŽA: MILENA Z. PETROVIĆ (za montažu filma „Beogradski fantom“)
NAJBOLJA SCENOGRAFIJA: MILJEN KREKA KLJAKOVIĆ (za scenografiju filma „Sveti Georgije ubiva aždahu“)
NAJBOLJA MUZIKA: NEMANJA MOSUROVIĆ (za muziku iz filma „Beogradski fantom“)
NAJBOLJA FOTOGRAFIJA: DUŠAN JOKSIMOVIĆ (za fotografiju filma „Sveti Georgije ubiva aždahu“)
NAJBOLJI SCENARIO: MIROSLAV MOMČILOVIĆ(za scenario filma „Čekaj me ja sigurno neću doći“)
NAJBOLJI GLUMAČKI ANSAMBL: ŽIVOT I SMRT PORNO BANDE (reditelja Mladena Đorđevića)
NAJBOLJI STRANI FILM: BELA TRAKA („The White Ribbon“, Austrija, Nemačka, Francuska, Italija 2009, reditelj: Mihail Haneke, distribucija: MCF)
NAGRADA FIPRESCI ZA ŽIVOTNO DELO: VUK PAVLOVIĆ (posthumno)

Povezana vest:  46. Filmski festival u Sopotu