MovieTape

Sutra počinje 58. Festival kratkog metra

 

Pedeset osmi Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, na kojem će, u takmičarskoj selekciji, biti prikazano 29 domaćih i 44 inostrana ostvarenja, biće otvoren sutra uveče u Domu omladine Beograda. Festival čiji je ovogodišnji moto „Enjoy“ (Uživaj) biće otvoren projekcijom filmova „Jugo“ Mine Dukić i „Rastanak“ Irene Škorić.

„Jugo“ je polučasovni igrano-dokumentarni film koji kroz sudbine raznih ljudi pokušava da rasvetli fenomen „jugo“ automobila, u periodu od 1980. do 2008. godine, tokom kojeg je trajala njegova proizvodnja.

Povezana vest:  Kustendorf poziva studente da prijave svoje filmove

Glavni protagonista filma „Rastanak“ hrvatske rediteljke Irene Škorić jeste još jedan četvorotočkaš opštepoznat na prostoru nekadašnje Jugoslavije – „zastava 101“, odnosno „stojadin“. Nakon filmskog bloka o legendama kragujevačke auto-industrije, biće prikazan i film „Bijelo dugme“ Igora Stoimenova, dokumentarac koji otkriva kako se vrlo bivša Jugoslavija, kao komunistička zemlja, nosila s uticajima zapadne pop kulture.

Filmovi će se takmičiti u kategorijama za dokumentarni, animnirani, kratki igrani i eskeprimentalni film, a projekcije će biti održavane u Domu omladine Beograada, Dvorani Kulturnog centra Beograda i Muzeju Jugoslovenske kinoteke.

Povezana vest:  Stiven Fraj u nastavku Ričijevog Šerloka Holmsa

Nagrada za životno delo ovogodišnjeg festivala pripala je posthumno filmskom kritičaru, teoretičaru i autoru Ranku Munitiću (1943-2009).

Ukupan fond za nagrade je 15.000 evra, a o njima će odlučivati međunarodni žiri u sastavu Irena Škorić, Vladimir Blaževski, Milorad Glušica, Ventura Dural i Rajner Kepl. Pobednici će biti proglašeni na zatvaranju festivala 3. aprila.

Specijalni programi biće „Fokus Iran“, „Fokus Palestina“, „Portugalska animacija“ i „Hrvatsko proljeće u Beogradu“, priređeno u saradnji s ambasadom Hrvatske, u okviru kojeg će se predstaviti mladi hrvatski autori sa svojim kratkim i dokumentarnim filmovima.

Povezana vest:  Čarli Šin ima tri miliona sledbenika na Twitteru

Organizatori su najavili da će prateći program „Nova svetlost – novi razgovori“ osim „već tradicionalnog takmičenja filmova snimljenih mobilnim telefonima i drugim sredstvima nuditi interaktivan dijalog radoznalih mladih intelektualaca iz Beograda i Prištine“.

Među filmovima koje su organizatori festivala posebno izdvojili jeste i dokumentarac „Skriveno zlo“ Danka Vasovića o bivšem generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija i nacističkom zločincu Kurtu Valdhajmu (Waldheim), koji će imati evropsku premijeru.

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma organizuje direkcija FEST-a, osnivač je grad Beograd, a pokrovitelj je Ministarstvo kulture Srbije.