goran_paskaljevic

Paskaljevićev film otvorio festival na Kipru

 

Filmski festival pod nazivom „Festival na ničijoj zemlji“, koji se održava u Nikoziji, na samoj liniji razdvajanja grčkog i turskog dela kiparske prestonice, otvoren je ostvarenjem poznatog srpskog reditelja Gorana Paskaljevića „Medeni mesec“.

Zahvaljujući Kiparskom filmskom arhivu, pod rukovodstvom direktora Panikosa Krisantua, na festivalu će do 4. aprila biti prikazano 20 filmova.

Povezana vest:  Film "Enklava" otvara filmski festival u Moskvi

Tematski, ta značajna filmska manistacija odvija se pod geslom da je filmska umetnost u stanju da pokaže koliko su ljudi slični bez obzira na pripadnost različitim nacijama, religijama, i bez obzira kojim jezikom govore i koje su boje kože.

Paskaljević je u izjavi Tanjugu rekao da je zadovoljan reakcijom publike na njegov film kojim je 27. marta otvoren festival.

-Film je naišao na izuzetan prijem publike koja je došla sa obe strane kiparske granice razdvajanja, na ‘ničiju zemlju’, da prisustvuje projekciji i razgovara sa mnom – istakao je reditelj i dodao da ovaj izuzetan događaj šalje poruku mira i doprinosi boljem razumevanju među narodima. Prema njegovim rečima, Kiparska državna televizija je već donela odluku da „Medeni mesec“ uvrsti u svoj program na jesen.

Povezana vest:  Uručenjem nagrada završen 44. Sofest

Među delima koje će publika tokom festivala videti u bioskopskoj dvorani, smeštenoj na samoj zelenoj liniji, koja razdvaja severni, turski od južnog, grčkog, dela Nikozije, nalaze se filmovi Koste Gavrasa, Mikelanđela Flamartina, Karlosa Saure i Alena Renea.

„Medeni mesec“, rađen u srpsko-albanskoj koprodukciji, prati dva para, iz Srbije i Albanije, koji napuštaju svoje zemlje u nadi da će snove ostvariti u zapadnoj Evropi.

Povezana vest:  U trci za Oskara samo tri animirana filma