MovieTape

Sovjetski filmski klasici na Jutjubu

Moskovska filmska kompanija Mosfilm iz koje su izašli neki od klasika sovjetskog filma saopštila je da ce nekoliko desetina njenih najpoznatijih filmova biti dostupno preko Internet sajta Jutjub (YouTube).

Kako prenosi Frans pres, ugovorom izmedu Mosfilma i Jutjuba je predvideno da ce 50 filmova koji imaju legendarni status u Rusiji, ali su malo poznati u svetu, prvi put biti predstavljeni široj publici.

Povezana vest:  Francuski ministar: Von Trirove izjave neprihvatljive

Filmovi ce biti postavljani na sajt sa titlovima i Mosfilm planira da izbaci pet filmova svake nedelje, što znaci da bi do kraja godine oko 200 filmova trebalo da bude dostupno na sajtu.

Među filmovima koji se mogu naci na Jutjubu su „Ivan Vasiljevic menja okupaciju“, komedija iz 1973. godine u kojoj sovjetski inženjer greškom pošalje cara Ivana Groznog u modernu Moskvu, kao i „Belo sunce pustinje“ iz 1969. godine, film cija se radnja dešava u centralnoj Aziji i koji i dalje kosmonauti gledaju pre poletanja.

Povezana vest:  Kluni i Pit se družili na ručku pred dodelu Oskara

Zainteresovani ce moci da pogledaju i omiljeni Staljinov film „Volga, Volga“, kao i „Ogledalo“ Andeja Tarkovskog.

-Nama je projekat sa Jutjubom veoma važan i interesantan – rekao je direktor Mosfilma, Karen Šahnazarov.

-Cij je da gledaocima damo mogucnost da legalno gledaju video materijal i sprecimo ilegalnu upotrebu naših filmova – rekao je on i dodao da je to moguce zahvajujuci kapacitetu Jutjuba da blokira piratski sadržaj.

Povezana vest:  "HOROR NIGHT" U BIOSKOPU CINE GRAND UZ FILM „TO: DRUGO POGLAVLJE“

Mosfilm korene vuce iz 1920-ih godina i ranih dana filma. Ime je dobio 1935. godine i  dalje koristi kao logo cuvenu sovjetsku skulpturu „Radnika i seljanke“.