Emir_Kusturica

Sutra počinje festival u Kanu

 

U Kanu sutra počinje 64. Međunarodni filmski festival na kojem se 20 ostvarenja takmiči za prestižnu Zlatnu palmu. Smotru otvara novi film Vudija Alena „Midnight in Paris“ koji će biti prikazan van takmičarske selekcije, a u kojem igraju Oven Vilson, Rejčel Makadams, Ejdrijen Brodi, Marion Kotijar kao i prva dama Francuske Karla Bruni-Sarkozi koja se pojavljuje u epizodnoj ulozi.

Povezana vest:  Počeo 24. hercegnovski filmski festival

U konkurenciji za Zlatnu palmu su, pored ostalih, novi film Terensa Malika „The Tree of Life“ sa Bredom Pitom i Šonom Penom i ostvarenje braće Žan-Pjera i Lika Dardena „The Kid with a Bike“.

Lars von Trir je ove godine u Kanu sa dramom „Melanćolia“ u kojoj igraju Kirsten Danst, Kifer Saderland i Šarlot Genzbur, a Nani Moreti sa filmom „Habemus Papam“ u kojem uz Moretija igra Mišel Pikoli.

Povezana vest:  Andželina Džoli učila ruski za potrebe filma Salt

Pedro Almodovar, koji je u Kanu osvajao nagrade za režiju i scenario ali nikad i Zlatnu palmu, ove godine konkuriše sa filmom „La piel que habito“ u kojem glavnu ulogu igra Antonio Banderas koji se i proslavio 1980-ih u njegovim ostvarenjima.

Žirijem za dodelu Zlatnih palmi predsedava Robert de Niro, dok je Emir Kusturica predsednik žirija selekcije Izvestan pogled. Festival u Kanu traje do 22. maja.

Povezana vest:  Film po seriji Šetnja sa dinosaurusima