robert_de_niro_kan2010

De Niro i Džud Lou stigli u Kan, večeras otvaranje

Holivudske zvezde Robert de Niro i Džud Lou izazvale su veliko oduševljenje na francuskoj rivijeri danas, na početku 64. Međunarodnog filmskog festivala u Kanu, koji će svečano biti otvoren večeras filmom „Ponoć u Parizu“ Vudija Alena.

Osim njih dvojice, Alena i glumaca Ovena Vilsona, Rejčel Mekadams i Marion Kotiljar, novinari i obožavatelji će danas moći da „ulove“ i Umu Turman, Anđelinu Džoli, Džeka Bleka, Dastina Hofmana, Antonija Banderasa i Selmu Hajek.

Na otvaranju 12-dnevnog festivala biće dodeljena i počasna nagrada italijanskom režiseru Bernardu Bertolučiju.

De Niro, čiji se Trajbeka festival u Njujorku završio 1. maja, biće predsenik žirija koji će od 20 filmova u konkurenciji izabrati najbolji. Članovi žirija biće, osim Loa i Turmanove, argentinska glumica Marta Guzman, francuski filmadžija Oliver Asajas i režiser iz Hong Konga Džoni To.

Povezana vest:  Otvoren Festival novog britanskog filma "Film and Chips"

Dvostruki dobitnik Zlatne palme u Kanu Emir Kusturica biće predsednik žirija sekcije „Izvestan pogled“ u kojoj se nagrađuju manje poznati režiseri.

Impozantna lista holivudskih superstarova ali i dugo očekivani filmovi proslavljenih režisera i relativnih novajlija probudili su velika očekivanja među oko 4.000 predstavnika sedme sile.

Luksuzne jahte sjatile su se u luci oko velikog filmskog kompleksa u kome se održava festival, hoteli sa pet zvezdica već su puni poznatih ličnosti i organizatori festivala se nadaju da će ovogodišnje izdanje ispuniti sva očekivanja.

Povezana vest:  Pratite svetsku premijeru "PAKLENIH ULICA 5" preko interneta

„Ove godine je uzbudljiv sudar mladih otkrića i već utvrđenih talenata i to je možda i srž misije Kana“, rekao je direktor festivala Tjeri Fremo.

Do završetka festivala 22. maja, festival će posetiti i zvezde dugo očekivanog filma Terensa Malika „Drvo života“ – Breda Pita i Šona Pena, Kirsten Danst i Šarlota Gejnzboro koje glume u Lars fon Trirovoj „Melanholiji“, Rajan Gosling iz filma „Vozi“ (Drive), kao i Džoni Dep i Penelopa Kruz koji glume u „Piratima sa Kariba: Na čudnim plimama“.

„U DNK Kana je da privuče zvezde,“ rekao je Fremo i dodao da je „divno“ što će tolike zvezde boraviti u Kanu. „Svi ovi ljudi su ljubitelji filma i pretvoriće Kan u divnu žurku za film“.

Povezana vest:  “Parada” sa engleskim titlom u bioskopu Cineplexx

Holivudski studiji planiraju da iskoriste veliko interesovanje novinara kako bi promovisali svoje filmove van konkurencije – animirani film „Mačak u čizmama“, svojevrsni spinof „Šreka“ gde su glasove junacima pozajmili Banderas i Hajekova, kao i „Kung Fu pandu 2“ gde su glasove dali Džolijeva, Blek i Hofman.

Mediji spekulišu i da bi kontroverzna prevačica Lejdi Gaga bi trebalo da se pojavi na dokovima Kana.

Tokom trajanja festivala biće prikazano 49 filmova iz 33 zemlje, uključujući i 44 svetske premijere.