MovieTape

Dokumentarni film Puriše Đorđevića u SKC-u

 

Dokumentarni film Mladomira Puriše Đorđevića, „Zaljubljen u tri naranče“, biće prikazan u nezavršenoj verziji, sutra u Novom prostoru SKC-a u Beogradu, u okviru ciklusa filmova „U (post)produkciji“.

Autor filma će publici u SKC-u omogućiti zajedničko pregledavanje materijala, dok je film još postprodukciji, pre finalnog reza, najavili su organizatori.

Materijal za film „Zaljubljen u tri naranče“ snimljen je tokom poslednjeg radnog boravka Jirži Mencla u Beogradu, na produkciji istoimene opere Sergeja Prokofjeva, prema libretu Karla Gezija, koju je u Narodnom pozorištu u Beogradu Mencl režirao zajedno sa Božidarom Đurovićem.

Povezana vest:  Nagrade Nacionalnog ugruženja filmskih kritičara

Vidno obojen višedecenijskim prijateljstvom Mencla i Đorđevića, ovaj dokumentarac zapravo prikazuje režisera na radnom mestu, u pozorištu, u toku savlađivanja svih onih tipičnih kreativnih, produkcionih i komunikacionih problema koje ovakav rad pretpostavlja.

Akcenat je na procesu rada, a sama opera se tretira samo kao nusproizvod složenog spleta odnosa među akterima u produkciji. Tako se, na primer, latentno rivalstvo između Mencla kao režisera I Davida Porselajna iz Holandije, kao dirigenta, vizualizuje veoma smelo izvedenim eksperimentalnim sredstvima, ali bez odstupanja od toga što dokumentarni žanr nalaze.

Povezana vest:  Tejlor Svift zabrinuta za planetu posle rada na crtaću Loraks