lars-von-treir

Francuski ministar: Von Trirove izjave neprihvatljive

 

Francuski ministar culture Frederik Miteran ocenio je danas opravdanom odluku kanskog festival da danskog reditelja Larsa von Trira proglasi nepoželjnim posle njegovih izjava o nacističkom lideru Adolfu Hitleru.

Na konferenciji za novinare u Briselu na marginama sastanka s kolegama iz EU, Miteran je naveo da Von Trirove izjave predstavljaju „neprihvatljivu provokaciju“ i dodao da je reditelj „odlepio“.

Povezana vest:  Domaći dokumentarci i igrani filmovi u 26 gradova u Srbiji

-To je nedopustivo, on nema svoje mesto na manifestaciji koja je stvorena za kulturnu i umetničku razmenu. Njegove izjave i način na koji ih je izneo – za takvu vrstu provokacije nema mesta na festival niti bilo gde drugde – rekao je Miteran.

-Nasuprot tome, njegov film ostaje u zvaničnoj selekciji zato što postoji velika razlika između filma koji je izabran u spokojnoj atmosferi i koji potiče iz domena umetnosti, i reditelja koji je očigledno odlepio – što mu se i ranije događalo.

Povezana vest:  Saopštena imena žirija programa "Srpski film"

Larsa von Trira, koji je u sredu uveče rekao da saoseća s Hitlerom, organizatori festivala danas su proglasili nepoželjnim i istakli da ta odluka odmah stupa na snagu. Njegov film „Melanholija“ nije, međutim, isključen iz liste pretendenata na glavnu nagradu – Zlatnu palmu.

Von Trir je u sredu na konferenciji za novinare rekao i da je „Izrael davež“ da bi se kasnije, na zahtev organizatora festivala, izvinio. Filmski festival u Kanu traje do nedelje, 22. maja. Lars von Trir je 2000. godine dobio Zlatnu palmu u Kanu za film „Ples u tami“.

Povezana vest:  Nominacije za nagrade američkog Udruženja glumaca