Ljubav-i-moda-03

Elle Fashion Film Festival od 20. do 22. maja u Kinoteci

U Muzeju Jugoslovenske kinoteke u Beogradu sutra uveče biće otvoren „Elle Fashion Film Festival“, trodnevna smotra dela sedme umetnosti čija je centralna tema moda. Filmski program zamišljen je kao istovremeni omaž filmskim i modnim ikonama i podeljen je u tri celine, saopštili su organizatori.

„Fashion Icons“ predstaviće kultne filmove s glumcima i glumicama koji su postali modne ikone i čiji je uticaj i danas osetan u svetu mode i filma.

„Fashion Inspiration“ čine filmovi koji su inspisirani modom ili su poslužili kao inspiracija modnim kreatorima, dok će „Fashion World“ prikazati filmove koji su direktno posvećeni nastajanju modnih trendova, modelima, dizajnerima, fotografima, kreatorima.

Povezana vest:  Ko će biti glavni junaci "Ratova zvezda: Epizoda VII"?

Festival će početi projekcijom filma „Koko pre Šanel“ o najvećoj modnoj ikoni 20. veka, a otvaranju manifestacije, kako su najavili organizatori, prusustvovaće brojne javne ličnosti, među kojima su glumci Anica Dobra, Nikola Đuričko, Vojin Ćetković, Sloboda Mićalović, Nataša Ninković, pevačica Aleksandra Kovač i drugi.

Filmski program obuhvata i filmsku verziju mjuzikla Džordža Geršvina „Smešno lice“ (1957), s Odri Hepbern i Fredom Asterom u glavnim ulogama, kao i ostvarenje Vinsenta Minelija „Crtačica modela“ (1957), u kojem igraju Gregori Pek, Lorin Bekol i Dolores Grej.

Povezana vest:  Počinje predfestivalski program: Klasici na trgu i Omaž Želimiru Žilniku i Roju Andersonu

Biće prikazana i satirična komedija Roberta Altmana „Visoka moda“ (Pret-a-Porter), u kojoj defiluju filmske zvezde poput Sofije Loren, Džulije Roberts, Marčela Mastrojanija, Kim Bejsinger, Anuk Eme, Lorin Bekol, Tima Robinsa, Ruperta Evereta, ali i brojni dizajneri, modeli i zvezde iz šou biznisa.

Najavljeni su i filmovi „Visoke potpetice“ (1991) Pedra Almodovara i „Peti element“ Lika Besona (1997) za koji je kostime kreirao Žan Pol Gotje.

Festival će biti zatvoren projekcijom domaćeg filma „Ljubav i moda“ iz 1960. godine, a na svečanosti povodom zatvaranja manifestacije gosti će biti glavna glumica u tom ostvarenju Beba Lončar i reditelj Ljubomir Radičević.

Povezana vest:  U konkurenciji za Zlatnog lava 24 filma

Pored filmskog, za publiku je pripremljen i prateći program koji čine projekcije atraktivnih muzičkih spotova povezanih s modom, reklamnih spotova i kampanja najpoznatijih svetskih modnih brendova.

Program predviđa i izložbu modnih fotografija objavljenih u srpskom izdanju magazina „Elle“, kao i modne revije na kojima će biti predstavljene kolekcije cipela i asesoara domaćih modnih dizajnera.

Ulaz za programe koji će se dešavati u foajeu Muzeja Jugoslovenske kinoteke je slobodan, a karte za filmske projekcije koštaju 100 dinara.