Retrospektiva filmova Želimira Žilnika u Domu omladine
zilnikKratki i dokumentarni filmovi Želimira Žilnika biće prikazani u okviru retrospektive filmova tog reditelja, pod nazivom „Žilnik-brzo premotavanje“, od 13. do 20. februara u Domu omladine Beograd.
U saopštenju Doma omladine se navodi da će u okviru retrospektive, 13. i 14. februara biti prikazana neka manja poznata dela Želimira Žilnika, kao što su „Pioniri maleni…“ iz 1968. godine, „Nezaposleni ljudi“ (1968), „Crni film“ (1971), „Žurnal o omladini na selu“ (1967), „Komedija i tragedija Bore Joksimovića“ (1977), „Placmajstori“ (1977), „Inventur“ (1975) i „Druga generacija“ (1984).
Od 17. do 20. februara u Domu omladine će biti prikazivan najnoviji film tog reditelja „Stara škola kapitalizma“, koji je nedavno svetsku premijeru imao na prestižnom Međunarodnom filmskom festivalu u Roterdamu.
-Film ‘Stara škola kapitalizma’ je živahna, često urnebesna doku-drama koja baca novi pogled na Srbiju u tranziciji. Radnici u štrajku, ruski tajkuni, krah njujorške berze, prazne fabrike i američki potpresednik, sve to u jednom od najneobičnijih filmova proteklih godina – piše u saopštenju.
U filmu igraju Živojin Popgligorin, Lazar Stojanović, Branimir Stojanović, Zoran Paroški, Ratibor Trivunac, Slobodan Marković, Rade Ćurčin.
U okviru retrospektive biće održan i razgovor sa Želimirom Žilnikom o njegovim iskustvima u snimanju filmova u različitim političkim sistemima tokom njegove karijere.
Izbor filmova koji će biti prikazani u Domu omladine napravio je reditelj Ivan Ikić, a ulaz na projekcije 13. i 14. frebruara je slobodan, a karte za projekcije filma „Stara škola kapitalizma“ koštaju 100 dinara.
-Želimir Žilnik je jedan od najoriginalnijih autora srpskog filma, koji u kontinuitetu već četiri decenije stvara provokativne, politički nekorektne, hrabre i angažovane filmove – pišše u saopštenju.
Povezana vest:  Nebojša Glogovac u filmu Enklava: Zaintrigirala me je dečija strana priče