Emir_Kusturica

Nagradom za Kusturicu u Trenčinu počeo Art Film Festival

 

Uručenjem Zlatne kamere, nagrade za doprinos svetskoj kinematografiji, srpskom režiseru Emiru Kusturici, u slovačkom gradu Trenčin počeo je sinoć 19. međunarodni filmski festival Art film Fest.

Kusturica danas publici predstavlja svoj slavni film „Dom za vešanje“, na koji su slovački mediji upozorili kao vizionarski zbog teme – trgovine ljudima u vreme kada se o njoj u Evropi nije govorilo niti protiv tog zla borilo kao danas.

Povezana vest:  Film "Napad na Belu kuću" od sutra u bioskopima

Uz Kusturicu dobitnici Zlatne kamere će ove godine u završnici festivala 25. juna biti slovački kostimograf Milan Čorba i francuski scenarista i glumac Žan Klod Karijer. Od 17. do 25. juna slovačkoj publici predstaviće se 194 filma, od toga 110 dugometražnih igranih iz 53 zemlje sveta.

U glavnoj takmičarskoj konkurenciji za nagradu Plavi anđeo međunarodni žiri na čelu sa slovačkim režiserom Jurajem Jakubiskom bira između 12 filmova mlade kinematografije, debitantskih ili drugih snimaka za koje je rezervisana ta glavna festivalska sekcija.

Povezana vest:  Ulaznice za svečanu beogradsku premijeru filma “Zona Zamfirova drugi deo” u prodaji

Program festivala podeljen je u 17 sekcija a kritika upozorava na neobično zanimljive filmove za koje publika ima jedinstvenu šansu da ih vidi upravo samo na festivalu u sekcijama Obećanja sa Istoka, posvećenoj azijskim kinematografijama, Opasna deca ili Noćna smotra.