Sevdah 2

Danas beogradska premijera filma “SEVDAH ZA KARIMA”

Beogradska premijera filma „Sevdah za Karima“ bosanskohercegovačkog reditelja Jasmina Durakovića o troje mladih ljudi u tranzicijskom Sarajevu, koji proživljavaju sukob civilizacija dok tragaju za vlastitim identitetom, biće održana danas, u 20 časova, u multipleksu Kolosej.

Jedan od glavnih likova mlada i atraktivna Beograđanka Ivana (Marija Karan) koja uzima od života ono što hoće, a hoće sve. U Sarajevu je jer je zaljubljena u žestokog momka, Juku (Adnan Hasković). Treći član njihove družine je Karim (Amar Selimović), deminer i islamski vernik. Ima sestru Džemilu (Asli Bayram) koja studira arapsku književnost i koja se voli družiti sa slikarom Mirzom (Mirvad Kurić), takođe posvećenom islamu.

Povezana vest:  Filmski vikend "HOROR, VARIJACIJE NA TEMU"

Ivana zavede mladog Karima, zbog čega će u ovom ljubavnom trouglu njih dvoje morati platiti skupu cenu. Naime, Juka će silovati Ivanu pred Karimovim očima. To Karima odvodi još dublje u veru i pretvara u kritičara američke politike prema muslimanima u svetu. Da li će Karim otići putem militantnog islama i terorizma – tema je Durakovićevog filma za koji je američki “Variety” napisao da je “uznemirujuća kombinacija politike, islamske filozofije i žestokog seksa”.

Povezana vest:  Goran Paskaljević počasni gost festivala u Limi

Film „Sevdah za Karima“ premijerno je otvorio takmičarski program 16. Sarajevo film festivala, dok je na renomiranom međunarodnom filmskom festivalu u Mađarskoj dobio nagradu European Culture Capitol Award 2010.

“Sevdah je ljubav, sevdah je bol, sevdah je kahr, a u većini slučajeva sevdah je neispunjena čežnja” , nepoznati učitelj, 1825, Užice.