TILVA-ROSH-POSTER

Gran pri Sinema sitija filmu ‘Tilva Roš’

Velika nagrada Sinema sitija – Ibis statueta i novčani iznos od 4.000 dolara za najbolji film u glavnoj takmičarskoj selekciji festivala pripali su ostvarenju „Tilva Roš“, saopštio je danas žiri selekcije „Nacionalna klasa“.

Ibis statuetu i nagradu od 1.000 dolara za najbolju režiju u takmičarskoj selekciji dobio je reditelj filma „Beli, beli svet“ Oleg Novković dok je istovetna nagrada za najbolji scenario otišla u ruke Nikole Ležaića za „Tilvu Roš“. Nagrada za najbolju mušku ulogu dodeljena je Nikoli Rakočeviću, glumcu u filmu „Šišanje“, dok je Jasna Djuričić proglašena najboljom glumicom, za ulugu u ostvarenju „Beli, beli svet“.

Povezana vest:  Sherlock Holmes za nove generacije

Za najbolju fotografiju u takmičarskoj selekciji festivala nagrada Ibis pripala je Dušanu Joksimoviću za film „Neprijatelj“, a najbolju montažu ostvarila je Aleksandra Milovanović u filmu „Sinema komunisto“. Boris Kovač je nagrađen za najbolju originalnu muziku u filmu „Beli, beli svet“, nagrade za najbolju scenografiju i kostim dodeljene su filmu „Neprijatelj“ dok je specijalna nagrada glavne festivalske selekcije pripala filmu „Oktobar“.

Žiri takmičarske selekcije Egzit point internacionalnog festivala Sinema siti odlučio je da nagradu – Ibis statuetu za najbolji film dodeli delu „Kavasakijeva ruža“, dok je za režiju nagrađen Bogdan Georg Apetri za film „Obilaznica“. Najbolju mušku ulogu ostvario je Brajan Braun u filmu „Limbo“, nagradu za najbolju glumicu dobila je Ana Ularu za ulogu u „Obilaznici“ a specijalna nagrada te selekcije pripala je filmu „Planina Bajo“ za šarmantno umetničko dostignuće.

Povezana vest:  Film koji ruši sve tabue stiže i u naše bioskope: SAUSAGE PARTY!

Najbolji film u selekciji „Do 10.000 dolara“ je „9. ožujak“ a Višnja Obradović nagrađena je za ulogu u filmu „Zlatna liga“. Nagradu publike 4. Sinema sitija dobio je film „Sinema komunisto“, a žiri FIPRESCI je za najbolji film u okviru Egzit point selekcije proglasio ostvarenje „Tamara Dru“ Stivena Frirsa, dok je u Selekciji „Nacionalna klasa“ odabrao ostvarenje Miloša Miše Radivojevića „Kako su me ukrali Nemci“.

Povezana vest:  DVEJN DŽONSON U NOVOJ AKCIJI! "NEBODER" U BIOSKOPIMA OD 12. JULA!

Po tradiciji, nagrade se dobitnicima uručuju na zatvaranju festivala Sinema siti, na kojem je od 18. do 25. juna prikazano 150 filmova i više od 60 premijera u okviru 14 selekcija. U salama bioskopa Arena sinepleks, Kulturnog centra i na nekoliko otvorenih prostora festival je pratilo više od 80.000 posetilaca.