MovieTape

Počeo filmski festival u Karlovim Varima

Projekcijom nove filmske adaptacije romana „Džejn Ejr“ u režiji američkog sineaste Kerija Fukunage, u petak uveče je otvoren 46. filmski festival u Karlovim Varima, u Češkoj.

U konkurenciji za glavnu nagradu festivala takmiči se 12 filmova, a pobednika će izabrati međunarodni žiri na čijem je čelu mađarski režiser Ištvan Sabo.

Povezana vest:  Tom Kruz u ulozi rok zvezde

Svečanom otvaranju filmske smotre prisustvovali su češki predsednik Vaclav Klaus i britanska glumica Džudi Denč, koja igra u filmu „Džejn Ejr“.

Džudi Denč je u petak uveče dobila Kristalni globus – počasnu nagradu festivala koja joj je dodeljena za doprinos svetskoj kinematografiji.

Film „Put vetra“ srpskog reditelja Saše Matijevića biće prikazan u okviru programa Forum nezavisnih, dok je ostvarenje makedonskog sineaste Vladimira Blaževskog „Pank nije mrtav“ uvršteno u program Istok Zapad.

Povezana vest:  „Meda Pedington 2” pretpremijerno u Cineplexxu

Muzičar Goran Bregović i glumac Džon Turturo proglašeni su sredinom juna za ovogodišnje dobitnike nagrade predsednika festival u Karlovim Varima.

Narednih dana očekuje se prisustvo Turtura, čiji će novi film „Somewhere Tonight“ imati svetsku premijeru u Karlovim Varima, kao I glumca Džona Malkoviča koji će u tom gradu na zapadu Češke predstaviti svoju modnu kolekciju za muškarce.

Povezana vest:  Dženifer Hadson bi se ugojila ponovo za ulogu

Publika će imati priliku da pogleda 180 dugometražnih filmova, od koji će trećina imati svetsku ili evropsku premijeru.

Festival traje do 9. jula.