THE BOX_resize

Film „The Box“ danas na SOFEST-u

Danas je u galeriji Centra za kulturu Sopot održan okrugli sto na temu „Četiri decenije sopotskog festivala“ čiji je moderator bio direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović.

U sali punoj svedoka osnivanja i istorije Festivala (Dragovan Jovanović, Miki Stamenković, Slobodan Žujović…), novinara koji su pratili celu njegovu istoriju (Milan D. Špiček) kao i aktuelnih ljudi iz organizacije i uprave Festivala (Gorica Mojović, Miloš Paramentić, Suzana Anastasov Marković, Rade Vićentijević…) u dobroj atmosferi je vođen prijatan i dinamičan višesatni razgovor o istoriji, sadašnjosti i budućnosti SOFEST-a kao i o uzbudljivim, životnim događajima koji su ga obeležili.

Povezana vest:  Danas beogradska premijera filma “SEVDAH ZA KARIMA”

U monografiji koja će biti priređena povodom 40. godina Festivala, nalaziće se i razgovor sa današnjeg okruglog stola.

Pored filmova „Zajedno“ (17.30) i „Neprijatelj“ (20.00) koji su imali svoje premijere na ovogodišnjem FEST-u, danas će na programu biti i film „The Box“ (22.30) mlade rediteljke Andrijane Stojković.

-Film karakteriše to što u suštini govori o Beogradu u prelaznom trenutku, kako ja to zovem – između normalnog i nenormalnog stanja – rekla je rediteljka. Ona je i koscenarista, zajedno sa Slavoljubom Stankovićem, koji je autor istoimenog romana.

Povezana vest:  Džoni Dep u rimejku trilera iz 1934.

-Tvist je u tome što se priča dešava u trenutku kada međunarodna zajednica uvodi sankcije SR Jugoslaviji, pa se diplomatska predstavništva zatvaraju i svi ambasadori odlaze iz zemlje. Tako da junaci filma imaju baš, baš mnogo posla – rekla je Stojkovićeva.

Ona je dodala da „u tom celom zamešateljstvu, svako od njih trojice ima i nekakav svoj san ili svoj cilj, koji zatvaranjem zemlje postaje nemoguć i oni na neke zanimljive, nekad čak i neverovatne načine, pokušavaju da izađu iz ‘kutije’, koja se u tom trenutku zatvara“.

Koncept je pronašla u „pakovanju“ tri vrste materijala. To su arhivski snimci o Beogradu u datom trenutku, zatim ispovesti diplomata, s tim da su neki stvarni, a neke predstavljaju glumci i treći deo su igrane scene.Pakere za selidbe igraju mladi glumci Ivan Djorđević, Marko Janketić i Slobodan Negić.

Povezana vest:  Zvezde i političari odaju počast legendarnoj Liz Tejor

Sutra u ponedeljak, 4. dana Festivala na programu su:

11.00 Vini Pu (regionalna premijera filma)

U takmičarskom programu je premijera triologije „Miris kiše na balkanu“ Ljubiše Samardžića

17.30 „Miris kiše na balkanu“ l deo

20.00 „Miris kiše na balkanu“ ll deo

22.30 „Miris kiše na balkanu“ lll deo