HP7-PT2-TRL-2274

Završava se Hari Poter-manija

 

Posle 11 godina, Hari Poter-manija u Srbiji će se završiti, po svemu sudeći, 13. jula premijerom poslednjeg filma o slavnom čarobnjaku – „Hari Poter i relikvije smrti 2“, a organizatori su pripremili mnogobrojne aktivnosti, kako bi se obožavaoci Harija, Hermione i Rona oprostili od svojih omiljenih junaka.

U čast završetka filmske sage o dečaku čarobnjaku, distributerska kuća „Tak“ i Sava centar organizovaće sutra u Amfiteatru SC likovnu radionicu za decu i takmičenje u crtanju sova i medvedića.

Planirana je i kratka prezentacija Milana Ružića iz Centra za zaštitu sova Srbije, diskusija o serijalu „Hari Poter“, a u večernjim časovima biće priređen maskenbal.

Pre premijere dugoočekivanog završetka filmskog serijala, u holu ispred velike sale SC, „Garden centar“ će napraviti malu listopadnu šumu u okviru koje će biti prikazan film o sovama.

Biće izloženi dečji radovi – crteži sova i medvedića, a Erste banka će nagraditi najboljeg umetnika. Posetioci će moći da pogledaju i plakate prethodnih delova serijala, „uđu u lik“ Harija Potera uz pomoć kompjuterskih igrica, a pre samog filma u velikoj sali biće proglašen najbolji crtač i najbolji kostim Hari Poter.

Povezana vest:  Film Zaveštanje danas na Moskovskom filmskom festivalu

Prema podacima distributera, ulaznice za premijeru u SC su skoro rasprodate, a publika će iste večeri moći da pogleda film i u 3D verziji, u bisokopu „Kolosej“.

„Hari Poter i relikvije smrti 2“ je prvo ostvarenje iz ovog serijala koje će biti dostupno i u 3D, a u „Koloseju“ će od sutra pa do 13. jula, svakog dana, od 12.00 do 20.00 časova, biti organizovane zanimljive radionice i kvizovi znanja, inspirisani filmom.

Prva knjiga „Hari Poter i kamen mudrosti“ objavljena je 1997. i niko, čak ni autorka, nije očekivao da će postati svetski fenomen. Rukopis je odbilo 10 izdavača, a 11. je objavio roman u prvom tiražu od 1.000 primeraka, od toga 500 je bilo namenjeno bibliotekama.

Do sada su knjige o mladom čarobnjaku prodate u više od 400 miliona primeraka, u prevodu na 69 jezika, uključujući i latinski, a ovaj filmski serijal je na prvom mestu po zaradi, ispred filmova o Džejmsu Bondu i „Ratova zvezda“, sa 6,4 milijardi dolara.

Povezana vest:  Nova uloga Dejvida Džejsona

U Srbiji sve je počelo 2000. godine kada je „Narodna knjiga“ objavila prvu knjigu „Hari Poter i kamen mudrosti“. Sledile su „Hari Poter i dvorana tajni“, „Hari Poter i zatvorenik iz Askabana“, „Hari Poter i vatreni pehar“, „Hari Poter i Red feniksa“, „Hari Poter i polukrvni princ“, da bi 2007. objavljivanje poslednjeg dela preuzela izdavačka kuća „Evro-đunti“, sa obavezom da izda i prethodnih šet naslova.

Najverniji obožavaoci u Beogradu, poslednju knjigu su čekali do ponoći, u redu ispred knjižare „Akademija“, kako bi prvi došli do primerka. „Hari Poter i relikvije smrti“ je nakon toga imao tri izdanja, a svako izdanje štampano je u desetak hiljada primeraka.

Prema rečima predstavnika izdavačke kuće „Evro-đunti“, „Hari Poter“ i dalje ima verne čitaoce, iako je interesovanje znatno manje nego kada su knjige prvi put štampane.

Knjige su pratili filmovi: „Hari Poter i kamen mudrosti“ (2001) i „Hari Poter i dvorana tajni“ (2002) koje je režirao Kris Kolumbos, zatim „Hari Poter i zatvorenik iz Askabana“ (2004, Alfonso Kuaron), „Hari Poter i vatreni pehar“ (2005, Majk Njuel), a „Hari Poter i Red feniksa“ (2007), „Hari Poter i polukrvni princ“ (2009) i poslednji dvodelni deo „Hari Poter i relikvije smrti 1 i 2″ režirao je Dejvid Jejts.

Povezana vest:  Dani domaćeg filma u više od 40 bioskopa širom Srbije

Sa svakim novim filmom raslo je i interesovanje za štampana izdanja. Priča je postajala sve mračnija, sa njom su sazrevali i glumci Danijel Redklif (Hari Poter), Rupert Grin (Ron Vesli) i Ema Votson (Hermiona Grejndžer), a fanovi sa nestrpljenjem očekuju veliko finale u borbi sa zlim lordom Voldemorom.

O velikoj popularnosti filmova i knjiga o Hariju Poteru, svedoči činjenica da je Roulingova postala prva književnica-milijarder i nalazi se na 552. mestu na Forbsovoj listi najbogatijih ljudi, dok je Redklif (22) zahvaljujući ulozi Harija Potera trenutno najbogatiji glumac mlađi od 30 godina, čije se bogatstvo procenjuje na oko 46 miliona evra.

Roulingova je nedavno izjavila da ne planira da napiše još jedan nastavak. Umesto toga osmislila je interaktivan sajt „Pottermore“, na kome će od oktobra biti dostupno svih sedam knjiga u elektronskom formatu, na nekoliko svetskih jezika.