Montevideo, Bog te video

PALIĆ 2011

Večeras počinje 18. Festival evropskog filma Palić

 

Osamnaesti Festival evropskog filma, na kojem će biti prikazano više od 90 ostvarenja iz tridesetak zemalja, biće otvoren večeras na Letnjoj pozornici na Paliću. Festival će otvoriti reditelj Srđan Karanović, kojem će tom prilikom biti uručena nagrada „Aleksandar Lifka“ za doprinos evropskoj kinematografiji, a publici će se obratiti i ministar kulture Predrag Marković, zamenik pokrajinskog sekretara za kulturu Radoslav Petković i gradonačelnik Subotice Saša Vučinić.

Povezana vest:  Harry Potter zaradio neverovate 5,4 milijarde dolara

Glavni takmičarski program festivala biće otvoren projekcijom filma „Dobrodošli u Nemačku“ turske rediteljke Jazemin Samdereli, a potom će biti prikazan i film „Soba za samoubistvo“ poljskog reditelja Jana Komase. U glavnom takmičarskom programu 18. palićkog festivala biće prikazano još 12 ostvarenja, među kojima su i dva domaća – „Montevideo, Bog te video“ Dragana Bjelogrlića i „Kako su me ukrali Nemci“ Miše Radivojevića.

Povezana vest:  Snima se ''U potrazi za Nemom 2''

Najboljim filmovima u Glavnom takmičarskom programu biće dodeljeni Zlatni toranj za najbolji film i Palićki toranj za najbolju režiju, a biće dodeljena i Nagrada za najbolji film iz selekcije „Paralele i sudari“.

Filmski program obuhvata i selekciju „Mladi duh Evrope“, cikluse novog poljskog i mađarskog filma i ekoloških dokumentaraca, dečji program i ciklus „Kako je počeo rat na mom Balkanskom (polu)otoku?“, kao i omaž programe dobitnicima festivalskih nagrada „Aleksandar Lifka“ i „Andergraund spirit“.

Povezana vest:  Izložba slika Silvestera Stalonea

Gost festivala tokom naredne sedmice biće, kako su najavili organzitori, i kultni hrvatski reditelj Lordan Zafranović, drugi ovogodišnji dobitnik priznanja „Aleksandar Lifka“.