MovieTape

Marković: u budžetu nema novca za filmske projekte

 

Ministar kulture Srbije Predrag Marković izjavio je da u budžetu „novca za filmske projekte u ovoj godini faktički nema“.

-Nažalost, ovo je godina u kojoj sam ja lično zatekao, a prethodni ministar učestvovao u kreiranju budžeta iz kojeg je skinut čitav niz stavki sa ovog resora – navode se reči ministra u današnjem izdanju „Festivalskih novina“ na 18. Festivalu evropskog filma na Paliću.

Povezana vest:  Četiri filma sa FEST-a dobitnici Oskara!

-Tako da novca za filmske projekte u ovoj godini faktički nema. Mi ćemo tek morati, i činimo to svih ovih meseci, dodatno da obezbedimo sredstva za filmske projekte – precizirao je ministar kulture, informisanja i informacionog društva.

Prema njegovim rečima, zbog toga još nema ni ovogodišnjeg konkursa za sufinansiranje snimanja domaće produkcije, a filmski poslenici se nadaju da će to biti omogućeno rebalansom budžeta.

Povezana vest:  "Kako su me ukrali Nemci" sutra u Sava centru

S druge strane, kako ističe ministar, ima i pozitivnih pomaka u ovoj oblasti.

-Sa stanovišta filma ovo bi mogla da bude najuspešnija godina, jer smo posle 16 godina uspeli da završimo najvažniji objekat a to je zgrada Jugoslovenske kinoteke – kazao je Marković.

On je dodao da su „na taj način obezbeđeni zaštita i čuvanje filmskih arhiva“.

Povezana vest:  Glen Klous možda u ulozi Suzan Bojl

-Međutim, kao društvo moraćemo svi zajedno da učinimo mnogo više, a to ćemo učiniti kroz Zakon o kinematografiji, kako bismo imali dovoljno sredstava i za film – zaključio je Marković.

Predsednik Upravnog odbora Filmskog centra Srbije Darko Bajić danas je za okruglim stolom festivala na Paliću najavio da dugo očekivani Zakon o kinematografiji treba u septembru da uđe u skupštinsku proceduru.