richard_gere

Kolekcija gitara Ričarda Gira na aukciji

 

Kolekcija gitara glumca Ričarda Gira naćiće se na aukciji u oktobru u Njujorku, saošteno je danas iz aukcijske kuće Kristi. Glumac, koji je poznat po ulogama u filmovima “’godna žena“, “Oficir i džentlmen“’i “’ikago“, proveo je više od 20 godina sakupljajući gitare, prenosi Rojters.

Njegova kolekcija sadrži poznate marke gitara, kao što su Si-Ef Martin, Gipson i Fender, ali i girtaru bluz gitariste Alberta Kinga, jamjskog rege muzičara Pitera Toša i poznatog američkog proizvođača gitara, Džejmsa Dakista (D“Aquisto).

Povezana vest:  Džon Landis se vraća režiranju filmova

Aukcija će se održati 11. oktobra i na njoj će se naći oko 110 predmeta u vrednosti od oko milion dolara. Električna Gibson gitara, koja je jedno vreme pripadala Albertu Kingu, očekuje se biti prodata za 90.000 dolara. Još jedna veoma vredan predmet je gitara Si-Ef Martin iz 1931. godine, koja je jedna od najpoželjnijih modela i za koju se očekuje da će dostići cenu od 50 do 70.000 dolara.

Povezana vest:  Ron Hauard režira film o Nikiju Laudi

Kolekcija Ričarda Gira je rezultat njegove duggogodišnje ljubavi prema muzici, koja je počela sa trubom, pre nego što je zavoleo gitaru i klavir.

-One su bile moji iskreni prijatelji u dobru i u zlu. Nikada nisam planirao da pravim kolekciju. Samo sam kupio jednu i svidela mi se – stoji u saopštenju Ričarda Gira.

Gir je u saopštenju dodao da će prikupljena sredstva sa aukcije ići u dobrotvorne svrhe širom sveta.

Povezana vest:  U prodaji karte za romantičnu komediju "Karta za raj"