Žilnik: Komplimenti meni su i komplimenti mojim saradnicima 

zilnikReditelj Želimir Žilnik, dobitnik godišnje nagrade „Todor Manojlović“ za moderni umetnički senzibilitet, izjavio je danas da su sve pohvale i komplimenti upućeni njemu i njegovom radu istovremeno i komplimenti njegovim mnogobrojnim saradnicima, bez kojih filmovi ne bi mogli da budu napravljeni. 
Filmski reditelj i scenarista „zapravo ne kleše svoje delo sam, kao što to radi književnik ili slikar, nego ima zadatak da se oslanja na talente i energiju svojih saradnika, bez kojih ne bi bilo ni filma“, rekao je on u zgradi Vladi Vojvodine, gde je zvanično objavljen dobitnik tog uglednog priznanja za 2009.. 
Istakavši da je srećan što je, dobijanjem te nagrade, ušao u krug značajnih imena naše kulture (Milorad Pavić, Vida Ognjenović, Jovan Hristić…), Žilnik je izrazio zadovoljstvo i time što je tako stvoren ambijent da se danas mladi više interesuju za Todora Manojlovića, „tog talentovanog, kreativnog i veoma obrazovanog čoveka, koji je dugo godina bio marginalizovan“. 
Domaćini skupa, potpredsednici pokrajinske vlade Ana Tomanova Makanova i Dušan Jakovljev podsetili su da je Fond „Todor Manojlović“ osnovala Gradska biblioteka u Zrenjaninu 1991. godine a nagrada se, od 1993, dodeljuje 18. put. 
I ovo priznanje najzazlužijim stvaraocima je potvrda nastojanja da „negujemo i štitimo naš kulturni identitet, koji nije samo naša tradicija nego i savremeno stvaralaštvo u svim oblastima“, rekla je Tomanova Makanova naglasivši da uspešni savremeni stvaraoci „šalju u svet novu sliku o nama i uključuju nas u međunarodne kulturne tokove“. 
Odluku o dobitniku nagrade i obrazloženje pročitala je predsednica Upravnog odbora fonda Vladislava Gordić- Petković, podsetivši da je Žilnik autor 25 dugometražnih i isto toliko filmova kratkog metra, reditelj i scenarista sa zavidnom svetskom reputacijom i brojnim nagradama. 
Nagrada koja nosi ime pesnika, dramskog pisca, esejiste, kritičara i prevodioca, rodonačelnika modernističke poezije i savremene srpske drame, biće laureatu svečano uručena u Manojlovićevom rodnom Zrenjaninu, u poslednjoj sedmici aprila.

Povezana vest:  Džekson dobio zvezdu na šetalištu slavnih