cineplexx

Austrijski Sinepleks saopštio da je ušao na tržište Srbi

Austrijska grupacija bioskopa „Sinepleks“ (Cineplexx) ušla je na tržište Srbije i Crne Gore, preuzimanjem bioskopa u tržnim centrima „Delta siti“ u Beogradu i Podgorici. Oba bioskopa su, kako se navodi u saopštenju, preuzeta od jedne grčke medijske grupacije, a za ovaj posao „Sinepleks“ je osnovao zajedničko preduzeće sa beogradskim MCF Filmom i drži 70 odsto nove kompanije.

-Posle otvaranja Sinepleks bioskopa u Bolcanu, Muvipleksa u Zagrebu i Sinepleks bioskopa u Osijeku i Splitu, dve nove destinacije predstavljaju sledeći korak u ekspanziji Sinepleks grupacije – rekao je direktor Kristijan Langhamer. Sinepleks je ekspanziju na jugoistok Evrope počeo u Hrvatskoj 2008. Preuzimanjem bioskopa u Beogradu i Podgorici ova austrijska grupacija na prostoru bivše Jugoslavije prisutna je na pet lokacija, sa ukupno 31 bioskopskom salom i oko 7.000 mesta za posetioce, dodaje se u saopštenju. Narednih nedelja će novi bioskopi u Beogradu i Podgorici biti pretvoreni u Sinepleks, i sve sale će, kao i u Austriji, biti u potpunosti digitalizovane i sposobne za projekciju filmova u 3D tehnologiji. Sinepleks planira do 2014. investicije od oko 20 miliona evra u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, kao i Bosni i Hercegovini. Već narednog februara će Sinepleks preuzeti bioskop sa šest sala u Kragujevcu, a u martu jedan bioskop sa sedam sala u Zagrebu. Time bi, na kraju prvog kvartala, austrijska kompanija raspolagala sa preko osam velikih bioskopa u inostanstvu.

Povezana vest:  Zombi šetnja u Beogradu 13. oktobra

Do 2014., kako najavljuje šef finansija Sinepleksa Kristof Papusek, godišnje treba da budu otvorena dva do tri bioskopa Sinepleks.

-Nama je cilj da preuzmeo vodstvo na tržištu na Balkanu – naglasio je on.

Finansiranje ovog projekta usledilo je preko austrijskih banaka partnera u ovom poslu, uz korišćenje mogućnosti za finansiranje izvozne privrede austrijske Kontrolbanke, kao i podsticajem austrijskog Ekonomskog servisa, i preko lokalnih ispostava austrijskih banaka u regionima u ekspanzije. „Srednjoročno broj posetilaca u ispostavama u inostranstvu treba da čini trećinu obrta“, istakao je Papusek. Sinepleks je osnovan 1993. i sestrinsko je preduzeća austrijske „Konstantin film Holding“. Ova kompanija se razvila u vreme kada su nestajali tradicionalni bioskopi u Austriji, i kada su bioskopi tipa „Multipleks“ osvajali tržište.

Povezana vest:  Robin Vilijams možda u novom Betmenu