MovieTape

ANIMANIMA 5

Festival privlačan za sve uzraste

 

Međunarodni festival animiranog filma u Čačku – 5. „Animanima“, koji je u toku, za relativno kratko veme prvukao pažnju stvaralaca iz svih krajeva sveta.  Ove godine, samo u takmičarskom delu, biće predstavljeno 60 ostvarenja novije produkcije, prispelih iz Danske, Kanade, Slovenije, Argentine, Velike Britanije, SAD, Finske, Španije, Nemačke, Hrvatske, Francuske, Estonije, Španije, Češke, Poljske, Švedske, Švajcarske, Izraela i Australije.

Festival je počeo specijalnom projekcijom filma „Izgubljna stvar“ (The lost Thing), dobitnika svetskih priznanja „Kristal“ u Ansiju i „Oskara“ Američke akademije za film, koji je delo dvojiice Australijanaca, Endrju Rumana i Šon Tena.

Povezana vest:  Elizabeta Tejlor: Samo ja mogu da igram sebe na filmu

Festival prati publika različitog uzrasta, u velikoj sali Doma kulture, inače organizatora „Animanime“, uz podršku Ministarstva prosvete i gradske vlasti.

Tu činjenicu zapazila je i član žirija Žoana Tošte, slikarka i dizajner, koja u Portugaliji ima sopstvenu produkcijsku kucću, ne krijući prijatno iznenađenje odličnom organizacijom i ponuđenim filmovina, kako za takmičarski, tako i revijalni deo trodnevnog festivala.

-Atmosfera je opuštena i podsticajna za sve učesnike. Animacija je vrsta čarolije. Baveći se ovim umetničkim poslom, oblikujući razne likove, otkrila sam da uvek nisam jedna ista osoba, kao što je, na primer, slučaj u dve prilike, jednoj kada razgovaram sa svojom bakom i drugoj u komunikaciji sa sopstvenim studentima – kaže Žoana Tošt, kojoj je ove godine posvećen specijalni festivalni program „Portret animatora“.

Povezana vest:  Večeras otvaranje revije „Blockbuster"

Predsednik žirija Rulof van den Berg, profesor na Visokoj umetničkoj školi u Utrehtu (Holandija), svetski afirmisani animator i režiser, ukazao je na položaj ove vrste umetnosti u njegovoj zemlji, gde postoji veliki broj malih i nezavisnih studija, koji opstaju samo zahvaljujući izradi televizijskih spotova i reklama“.

-U situaciji smo češće da “izvozimo“ animatore nego njihova ostvarenja – slikovito objašnjava Berg prilike u svojoj zemlji.

Treći član stručnog žirija Igor Prasel, koji uređuje mesečno izdanje animiranog filmskog programa Slovenčke kinoteke, kaže za Tanjug da pokušava da preživi kao nezavisni novinar u vreme kada nije angažovan u radu mnogih međunarodnih festivala animacije.

Povezana vest:  Nasmejte se 1. aprila sa "Montijem Pajtonom"!

On ističe da je održavanje „Animanime“ veoma dobra prilika da se na jednom mestu vidi šta se sve dešava u oblasti savremenog animiranog filma. Iznenađen je veoma profesionalnim odnosom kulturnih poslenika Čačka, grada prilično udaljenog od takozvanih metropola, prema jednoj oblasti umetnosti koju mnogi smatraju ne baš tako važnom.  Festival se završava sutra proglašenjem pobednika.