WaldheimSlučaj Valdhajm na IMDB pred milijardu ljudi

Najveći svetski sajt za ljubitelje filma IMDB (Internet Movie Database) koji mesečno registruje više od milijardu poseta uvrstio je film „Valdhajm – Skriveno zlo“ Danka Vasovića na naslovnu stranu.

IMDB je najveća baza podataka o filmu, koja po rečiima umetničkog direktora Jugoslovenske kinoteke Dinka Tucakovića, dnevno ima 57 miliona poseta a u jednom mesecu to je znatno iznad milijardu „klikova“.

-Poznajući Vasovića, on nije mogao da ‘kupi’ mesto na naslovnoj strani sajta IMDB tako da sam siguran da ih je za film zainteresovala suština – Vasovićevi dokazi o Kurtu Valdhajmu – rekao je Tucaković.

On je istakao da je IMDB „najveći, referentni sajt za ljubitelje filma, najrelevantniji filmski izvornik, i ono što je Wikipedija za tinejdžere to je IMDB za filmske profesionalce“.

-Film Vasovića IMDB nije uzeo zbog umetničkih vrednosti, već zbog njegove suštine i svakako da je zbog budućnosti važno da se vide i materijali koji dokazuju da je bivši prvi čovek UN Kurt Valdhajm bio i ratni zločinac, koji je mnoge srpske, romske i jevrejske porodice zavio u crno – rekao je producent filma „Valdhajm – Skriveno zlo“, Goran Takač.

Povezana vest:  PORODIČNI DAN U BIOSKOPIMA CINEPLEXX 31. JANUARA

-Lično sam znala da je Valdhajm bio umešan u ratne zločine, ali nisam znala za detalje zločina u Jasenovcu koje je Vasović tako pedantno istražio – izjavila je izvršna direktorka Memorijalnog muzeja holokausta u Majamiju Šeron S. Horovic.

Horovic je uvrstila film „Valdhajm – Skriveno zlo“ u stalnu postavku filmova koji se prikazuju gledaocima u tom muzeju.

Film Danka Vasovića govori o zločinu Nemaca i ustaša na Kozari i u logoru Jasenovac i skrivenom učešću (bivšeg generalnog sekretara UN i predsednika Austrije) Kurta Valdhajma u tim zločinima.

-Preporuke Muzeja Jad Vašem u Jerusalinu i Memorijalnog muzeja holokasuta u Majamiju najjače su preporuke koje jedan autor može da dobije, jer film anliziraju eksperti koji ga, uvrštavajući ga u postavke, u potpunosti prihvataju kao novo otkriće i nepoznate istorijske činjenice o tome da je Kurt Valdhajm odgovoran za zločine na Kozari i u Jasenovcu – rekao je Vasović.

Povezana vest:  Dečiji dan na Novom Beogradu uz premijeru crtanog filma FIKSIZI - MAJSTORČIĆI

Prošle godine film „Valdhajm – Skriveno zlo“ prikazan je u zvaničnoj konkurenciji prvog Njujorškog filmskog festivala i dobio je specijalnu nagradu. Prikazan je i na Tajms skveru u centru Njujorka.

-Dobijam priznanja u inostranstvu, a film mi ne prikazuju u Srbiji, prikazan je usred Njujorka na Tajms skveru, uvršten je u zbirku memorijalnog muzeja holokausta Jad Vašem u Jerusalimu i memorijalnog muzeja holokausta u Majamiju. Ne razumem zašto za film nema interesa u Srbiji, nije valjda da još moraju da ćute o Valdhajmu – rekao je Vasović.

Kurt Valdhajm je bio generalni sekretar Ujedinjenih nacija od 1972. Do 1981. i predsednik Austrije od 1986. do 1992. godine.

Valdhajmova nacistička prošlost u periodu 1941-1945. godine bila je, posebno zbog izbora na mesto generalnog sekretara UN, predmet mnogih rasprava među istoričarima i ekspertima koji se bave istorijom 20. veka.

Povezana vest:  Porodični dan u bioskopu Cineplexx uz Asteriksa i Obeliksa

U vezi s tim Valdhajm je 1986. izjavio da je radio kao prevodilac i da nije bio upoznat niti uključen u nacističke zločine.

Kurt Valdhajm je bio angažovan na strani Vermahta od 1941-1945. godine u Italiji, Grčkoj, Bosni i Hercegovini, Albaniji i Srbiji.

Tadašnji novinar „Večernjih novosti“ Danko Vasović je o kontroverznoj temi 1987. godine izdao knjigu u kojoj je Valdhajm označen kao učesnik u ratnim zločinima tokom Drugog svetskog rata.

-Valdhajm je tvrdio da nije direktno učestvovao u izvršenju zločina, ali ga to ne opravdava, jer je bio pripadnik mašinerije smrti, i umesto da takav čovek dospe na sud on je bio na čelu Ujedinjih nacija – izjavio je Vasović.

Vasović je imao veliku podršku Simona Vizentala, lovca na ratne zločince, ali Valdhajm ipak nije dospeo na sud. Umro je 2007. u 88. godini.