Film 32. decembar na FEST-u 

fest10_418Reditelj Saša Hajduković izjavio je da je njegov „32. decembar“, prvi film snimljen u Republici Srpskoj, priča bez mnogo optimizma o ljudima koji u Novogodišnjoj noći umesto u 1. januar, prelaze u 32. decembar. 
-Ovo je priča koja ne nudi puno optimizma, ali ja sam imao potrebu da pričam o onome što me tišti – rekao je Hajduković na konferenciji za novinare pred današnje prikazivanje „32. decembra“ na 38. FEST-u u okviru programa „Otkrića“. 
Glumica Nikolina Đorđević rekla je da Novogodišnja noć za većinu predstavlja nadu da će se od 1. januara nešto novo desiti, da će se žvot promeniti na bolje, a obično se to ne desi, i zato je naziv „32. decembar“ izuzetno simboličan i odgovara priči. 
Producent filma Zoran Galić rekao je da je bilo teško snimiti prvo kinematografsko ostvarenje Republike Srpske, jer su autori nisu želeli da apliciraju za filmske fondove Federacije samo „zbog želje, da ovaj film potpuno bude završen u produkciji Republike Srpske“. 
-Smatram da je film dobro urađen i da je duh Banjaluke u potpunosti dočaran, što je nama bilo veoma važno – rekao je Galić za film koji je sniman dve godine, a pomogli su pored vlade Republike Srpske i ministarstvo kulture Srbije i Filmski centar Srbije. 
Iranski reditelj Pajman Hagani, čiji će film „Čovek koji je pojeo svoje trešnje“ biti prikazan večeras u Dvorani kulturnog centra Beograd u okviru programa „Otkriće“, rekao je danas da taj film do sada nije prikazan u Iranu, iz komercijalnih razloga. 
Hagani je na konferenciji za novinare u Medija centru FEST-a rekao da njegov debitantski film između ostalog govori o položaju žena u Iranu i o teškoj ekonomskoj situaciji žitelja te zemlje. 
Prema njegovim rečima, i pored malo bioskopa, godišnje se u Iranu snimi puno filmova, a pošto njegov film nije dovoljno komercijalan i nije laganog žanra, do sada nije prikazan u njegovoj zemlji. 
Film govori o Rezi, fabričkom radnku, koji ženi mora da vrati miraz nakon razvoda. On pokušava da dobije kredit od banke i firme, ali kada ne uspeva, pribegava surovom načinu, da uzme novac od osiguravajućeg društva, tako što će sam sebe povrediti. 
Hagani je dodao da je u Irani i Teheranu teška ekonomska situacija, i da ljudi jedva preživaljaju, a da se priča koju opisuje u filmu zaista i dešavala u stvarnom životu. 

Povezana vest:  Gaj Riči ponovo će biti otac