parada_sc

PREMIJERA PARADE U SAVA CENTRU

Veoma dobar prijem „Parade“ kod publike

 

Igrani film „Parada“ reditelja i scenariste Srđana Dragojevića naišao je na veoma dobar prijem publike na večerašnjoj premijeri u prepunoj velikoj dvorani Centra „Sava“. U publici su bili i predsednica parlamenta Slavica Ðukić Dejanović, ministar kulture Predrag Marković i druge ugledne ličnosti iz javnog i kulturnog života.

Premijera je protekla bez incidenata, koji su prethodnih dana pominjani kao mogućnost zbog osetljive teme filma – organizovanja gej parade u Beogradu. Glumci su u salu stigli po crvenom tepihu, a posle gotovo dvosatne projekcije poklonili su se gledalištu koje je burnim aplauzom pozdravilo tridesetak članova ekipe, s Dragojevićem na čelu.

Povezana vest:  Počinje filmski festival u Torontu

Glavne uloge igraju Miloš Samolov (gej aktivista), Nikola Kojo (ratni veteran) i Hristina Popović (njegova verenica).  U velikom ansamblu su Goran Jevtić, Nataša Marković, Mladen Andrejević, Relja Popović, Radoslav Milenković i drugi srpski glumci, kao i gosti iz regiona – Goran Navojec, Dejan Aćimović i Toni Mihajlovski, koji su doputovali na premijeru i dobili ovacije za svoje uloge.

Povezana vest:  Uskoro film o životu autorke knjige "Pipi Duga Čarapa"

Na kraju je poznati slovenački muzičar Zoran Predin („Lačni Franc“) otpevao „Bilećanku“, jednu od pesama iz veoma raznovrsnog muzičkog repertoara koji se čuje u „Paradi“. Odavno na nekom domaćem filmu nije bilo toliko glasnog smeha kao večeras. Dragojević je odlučio da jednu tešku i osetljivu temu prikaže uz puno humora, ali tim jače deluje tragična završnica.

Pokušaj organizovanja gej parade kao okosnica filma predstavlja samo povod za širu sliku društva u kome dominiraju predrasude i nasilje. Autor je „Paradu“ opisao kao tragikomediju koja ukazuje na problem, ali nudi i rešenje, a to su ljubav i tolerancija.

Povezana vest:  Andželina Džoli: Režiranje filma u BiH najlepše iskustvo

Film, u produkciji „Delirijuma“ iz Beograda, sufinansirala su ministarstva kulture i filmski centri Srbije, Hrvatske, Makedonije i Slovenije, a dobio je i sredstva evropskog fonda „Eurimaž“. Za „Paradu“ je spremljeno deset kopija za distribuciju po Srbiji. Slede premijere u Banjaluci 10. i Zagrebu 28. novembra, a zatim u Sloveniji i Crnoj Gori.

PHOTO: ataimages.rs

parada_sc (1)