morgan_freeman

Morganu Frimanu Zlatni globus za životno delo

 

Oskarovac Morgan Friman će na predstojećoh dodeli Zlatnih globusa primiti nagradu za životno delo, prenosi AP. Frimanu će biti uručena nagrada Sesil B. Demil na dodeli Globusa 15. januara, saopštilo je Udruženje stranih novinara holivuda koje i dodeljuje nagrade.

Friman, 74, bio je nominovan pet puta za nagradu Oskar koju je i dobio 2004. za film „Devojka od milion dolara“. Za ulogu u filmu „Vozeći mis Dejzi“ bio je nominovan za nagradu Zlatni globus. Friman se prvi put pojavio na filmu 1965. godine kao statista, a prvi uspeh stekao je u pozorištu kada je 1978. godine nominovan za Tonija za ulogu u predstavi „The Mighty Gents“ (Moćni ljudi).

Povezana vest:  Svi voštani Bondovi na jednom mestu

Prvu nominaciju za Oskara dobio je 1987. za ulogu u filmu „Street Smart“. Glumio je u filmovima „Slava“, „Neoprošteno“, „Bekstvo iz Šošenka“ i najnovijim nastavcima serijala o Betmenu. Nagradu Demil dobili su Robert de Niro, Stiven Spilberg, Barlara Strejsend, Širli Meklejn, Džek Nikolson i Klint Istvud koji je i sarađivao sa Frimanom na filmu „Devojka od milion dolara“. Zlatni globusi su druga po važnosti filmska nagrada posle Oskara.

Povezana vest:  Skarlet Johanson i Džastin Barta u vezi?