MovieTape

ŠVEDSKA FONDACIJA “ZLATNI LJILJANI”

Crtani film u kome četnici ubijaju muslimane

 

Švedska Fondacija „Zlatni ljiljan“ napravila je film u kojem dva četnika drže na nišanu dvojicu Bošnjaka i vređaju ih nazivajući ih „glupim balijama koje su Srbi klali“. Povodom tog animiranog filma reagovao je predsednik Organizacije poginulih vojnika Republike Srpske Nedeljko Mitrović ocenivši da je reč o novom nasrtaju bošnjačke dijaspore na srpski narod u BiH.

Na sajtu te Fondacije stoji da je naziv filma „Patriot“, a donatori se pozivaju da toj fondaciji pomognu u animiranoj produkciji koja će obrađivati agresiju na BiH kroz ciklus serija, kratkih ili dugometražnih animiranih filmova. Film počinje tako što dvojica četnika, s puškama u rukama, vode kroz šumu na strijeljanje dvojicu Bošnjaka – Jusufa i Mustafu. Dok koračaju s rukama iznad glave, tiho govore da treba da pobegnu, a ne da se predaju.

Povezana vest:  Dejvid Frankel snima film inspirisan TV takmičenjem

-Koje smo budale bili, verovali smo našim komšijama Srbima i evo šta nas snađe – kazao je jedan od njih, dodajući da nema šanse da pobegnu jer će ih „pobiti kao zečeve“ preneli su bosanski mediji.

Mitrović je rekao da ovo ne predstavlja ništa novo i neočekinovano.

-Svima je već jasno da Bošnjaci u inostranstvu, uz nesebičnu podršku zvaničnog Sarajeva, nemaju nameru da prestanu sa iznošenjem “netačnih podataka“ iz bliske nam prošlosti – naveo je on.

Povezana vest:  Nastavci akcionih serija i ekranizacije bajki u 2012.

Žalosno je, dodao je to što su se ovaj put odlučili da to urade na ovaj način, preko animiranog filma, jer je više nego jasna njihova namera da i najmlađima, od malih nogu, usade samo jednustranu priče o ratu u BiH.

Po njima, Srbi su izvršili agresiju na BiH, iz čista mira su pucali po civilima, ubijali ljude, ni krive ni dužne, a hrabri i neiskvareni Bošnjaci, sve su to godinama strpljivo podnosili, ne želeći da se bilo kome zamere“, izjavio je Mitrović banjalučkim medijima.

Povezana vest:  Čekanju je došao kraj - "Zaleđeno kraljevstvo 2" premijerno 20. novembra